Mii de persoane, la manifestaţiile anti-AfD din Germania, după rezultatul alegerilor. Este pentru prima dată de după al II-lea Război Mondial când un partid de extremă-dreapta intră în Bundestag

BERLIN, GERMANY – SEPTEMBER 24: A protestor holds a banner reading “Don’t Repeat History” during a demonstration against the right-wing party Alternative fuer Deutschland (AfD) in Berlin, Germany on September 24, 2017. Erbil Basay / Anadolu Agency

Oponenţii formaţiunii de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) au ieşit pe străzile mai multor oraşe din Germania, inclusiv Berlin, pentru a protesta faţă de succesul AfD care a reuşit pentru prima dată în istorie să intre în Bundestag, informează site-ul postului Deutsche Welle.

Peste 700 de persoane s-au strâns, duminică seara, în zona Alexanderplatz din Berlin.

Protestatarii au strigat sloganuri precum: “Rasismul nu este o alternativă”,”AfD este o grupare de rasişti”,”Nazişti afară”, “Tot Berlinul urăşte AfD”.

Poliţia a anunţat că monitorizează situaţia şi a interzis protestatarilor să se apropie de clădirea unde în acele momente se desfăşura un eveniment al AfD. Autorităţile au transmis că unii protestatari au aruncat cu pietre şi sticle spre forţele de ordine şi în direcţia clădirii unde se aflau simpatizanţii AfD.

Formaţiunea eurosceptică şi xenofobă Alternativă pentru Germania a obţinut, potrivit rezultatelor după numărarea voturilor din toate cele 299 de circumscripţii electorale, 12,6% din voturi. Este prima dată după al II-lea Război Mondial când o formaţiune de extremă-dreapta este reprezentată în Parlamentul federal din Germania.

Proteste spontane au avut loc şi în alte oraşe, precum Koln, Hamburg, Frankfur, Munchen, Leipzig etc.

La Koln s-au strâns aproximativ 400 de manifestanţi care au plecat în marş pe străzi purtând un banner pe care scria: “Cine tace, este complice”.

Circa 800 de protestatari s-au strâns şi la Frankfurt, iar la Leipzig au fost între 500 şi 600 de participanţi la marşul anti-AfD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

71 + = 81