MILIARDAR PE NIL

  • 104688_640Rockefeller de pe Nil

Miliardarul care construiește orașe întregi, Samih Sawiris, nu mai dorește să construiască doar în străinătate, Muntenegru și Oman. Vrea acum să se îndrepte și spre Egiptul său natal. A construit acum Haram City, o suburbie a metropolei Cairo. În viitor acolo ar trebui să locuiască peste o jumătate de milion de oameni.

Ceața dimineții se ridică de pe orizontul orașului Cairo, cel mai mare oraș din Africa, în care trăiesc bine peste 20 de milioane de oameni. Contururile piramidelor de la Giza se zăresc doar greu. Dar și atunci când este vreme bună priveliștea către una din minunile lumii antice nu este chiar perfectă. Turnuri de apă înalte strică această priveliște de vis.

Omul a construit deja întregi orașe. El Gouna, cu 20.000 de locuitori, pe malul mării roșii, cu 17 hoteluri și multe vile acum se pare că este un refugiu bun pentru egiptenii înstăriți. Alții în schimb s-au despărțit de astfel de vacanțe datorită crizei economice. Orașul exclusivist din mijlocul deșertului, cu un mic port pentru yachturi, include chiar și o biserică și o moschee. El reprezintă opusul turismului de masă practicat mai în sud, la Hurghada. Sawiris a numit El Gouna piesa lui de rezistență, la începutul construcției sale, inginerul industrial care a studiat la Berlin avea pe atunci 32 de ani.

 

De asemenea, acesta deține o stațiune de vacanțe de lux în Elveția, la Andermatt. Rezultatul investițiilor sale din Eleveția este stațiune El Gouna alpine, cea mai mare stațiune de vacanțe din Europa. Pe lângă stațiunile sale de vacanțe din Elveția și Muntenegru, suburbia mult mai simplă a orașului Cairo, Haram City, este cumva diferită. Haram City nu este departe de vila lui Samih Sawiris de la vestul văii Nilului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

14 − 6 =