Miliarde de euro pe conturi fără proprietar

60813248

Pe conturi fără nume stau în prezent sume substanțiale. Adesea este vorba despre bani care au aparținut unor persoane decedate. Dacă băncile nu pot să dea de urma moștenitorilor, averea rămâne acolo. Un sistem de notificare ar putea însă să înlăture aceste inconveniente.

Este vorba despre sume substanțiale pe care nimeni nu le revendică. Adesea este vorba despre sume din conturile unor persoane care au decedat și despre care rudele sau moștenitorii nu știau nimic. La nivel național în Germania este vorba despre un volum total de două miliard de euro, estimează landul german Nordrhein-Westfallen prin ministrul său de finanțe, Norbert Walter-Norjans, iar tendința este în creștere. Această avere va trebui să fie împărțită, spune politicianul SPD, iar prin această decizie el vrea să rezolve problemele de proastă administrare. El critică instituțiile financiare pentru că nu se poate ca băncile să profite în continuare de pe urma banilor asupra cărora nu au nici un drept.

Ministrul NRW vede nevoia de acțiune și subliniază că multe provincii germane au nevoie de îmbunătățiri. Până acum procedura era următoarea: dacă băncile nu reușeau sau nu doreau să indentifice un moștenitor, averea rămânea în cont. Banii însă nu aparțineau nimănui. Există însă conturi, spre exemplu, a căror proprietari ar trebui să aibe în mod teoretic 120 de ani. Walter-Bojans vrea să spună că aceste conturi fără proprietar întăresc baza de capital a băncilor. Se pune însă și problema sincerității băncilor cu clienții lor. Acestea ar trebui să fie obligate din punct de vedere legal să utilizeze orice eforturi au la dispoziție pentru a ajuta la identificarea proprietarului de drept al banilor. Iar pentru acest lucru ar trebui constituită o bază de date centrală.

Băncile și casele de economii nu pot să înțeleagă această dorință de schimbare: sectorul german al creditării nu vede nici un fel de nevoie de schimbare în procedurile actuale de administrare a conturilor fără stăpân. Dacă se pierde orice fel de contact cu clientul, dacă corespondența se întoarce la bancă fără a putea fi recepționată, fiecare instituție financiară efectuează cercetări proprii, declară reprezentanți ai Asociației Băncilor Germane. Dacă nu se reușește contactarea clientului pentru o perioadă mai lungă de timp, averea clientului este pur și simplu păstrată. Banca nu devine proprietarul conturilor fără stăpân. Politica nu ar trebui să majoreze presiunea pe atribuirea acestor averi, nici nu poate să aleagă soarta acestor bani după bunul plac.

Asociația Administratorilor Germani de Moșteniri (VDEE) consideră că este nevoie de o îmbunătățire a sistemului. Majoritatea țărilor europene au deja de multă vreme un sistem de notificare pentru conturile fără stăpân, spune purtătorul de cuvânt al VDEE, Albrecht Basse. Prin utilizarea unui registru cu acces public, potențiali moștenitori ar putea să efectueze singuri cercetări. În prezent nu există posibilități pentru ca posibili moștenitori sau îngrijitori cu drepturi să efectueze cercetări pe scară largă în sectorul bancar. Iar problema este tot mai pregnantă, crede Basse. Pe vremuri moștenitorii găseau carnetul de economii al răposatului, cu care se prezentau la bancă. În vremuri însă în care afacerile online sunt tot mai răspândite, copii sau nepoții nu prea mai au cu ce să își dovedească drepturile.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Auf-herrenlosen-Konten-liegen-Milliarden-article18525136.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =