Milioane de angajați aleg un job suplimentar

Pentru mulți oameni din Germania jobul principal nu este suficient din punct de vedere financiar. Din acest motiv, dar nu numai, 2,7 milioane de angajați din Germania aleg să își completeze veniturile cu un mini-job și se bucură de avantajele fiscale oferite de statul german.

Potrivit statisticilor privind ocuparea forței de muncă, oferite de Agenția Federală Germană pentru Muncă, există mai mulți ocupanți de mini-job-uri ca niciodată. În decembrie 2016 numărul lor a fost de aproape 2,7 milioane. În această statistică sunt incluse și persoanele care desfășoară activități independente. Enzo Weber de la Institutul pentru Cercetări Profesionale și pe Piața Muncii (IAB) estimează că între timp peste două milioane de angajați care au deja un loc de muncă full-time aleg și un mini-job pe lângă acesta. Peste jumătate din aceștia o fac suplimentar față de un job cu normă întreagă.

În ultimii ani s-a înregistrat o creștere substanțială în numărul de persoane angajate în activități part-time. De la reformele sistemului Hartz, numărul lor s-a dublat. În anul 2003 a existat un număr de 1,2 milioane de oameni care aveau un job suplimentar. În special oamenii cu venituri sub medie în jobul principal aleg să desfășoare și activități la un minijob, sunt de părere cercetătorii. Dar nu tot timpul este vorba despre motive financiare. Mulți oameni consideră că taxele reduse sunt de asemenea un aspect important, în cazul unui minijob de cele mai multe ori salarul brut este și net, deci angajatul primește în mână cât are stipulat în contractul de muncă.

Locurile de muncă secundare cu un salar de bază de 450 de euro au fost favorizate cu ocazia ultimelor reforme ale sistemului Hartz: angajații pe poziții de minijob nu plătesc nici un fel de contribuții, cu excepția celor la sistemul de asigurări sociale de pensii, dar și la acestea pot renunța în mod voluntar, spune Weber.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Millionen-Arbeitnehmer-gehen-Nebenjob-nach-article20006750.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 5 =