Milioane de euro amendă pentru un cartel alimentar

52870633

Milioane de euro amendă pentru un cartel alimentar

Pe parcursul anilor comercianții și producătorii germani de alimente s-ar fi înțeles să fixeze în mod ilegal prețurile. Iar acum ei trebuie să achite amenzi. Datorită varietății de aranjamente care s-au făcut, supraveghetorii cartelurilor pot să identifice și să pedepsească doar o parte din ele.

Biroul Federal al Cartelurilor a obligat unsprezece companii din industria alimentară la plata unor amenzi totale de 151,6 milioane de euro. Amenzile au mers către șapte companii comerciale și către patru producători de alimente de marcă, anunță autoritățile concurențiale.

Afectați sunt detailiștii Edeka, Rewe și Kaufland, gigantul comercial Metro, discounterul Aldi precum și comercianții de produse alimentare pentru animale, Fressnapf și Das Futterhaus. Chiar și producătorii au primit de asemenea notificări de amendă, printre care Haribo, Johnson & Johnson, Alfred Ritter și Kurt Wolff. Mărimea amenzilor variază în funcție de severitatea acordurilor.

Biroul Federal al Cartelurilor acuză companiile că ar fi format acorduri asupra prețurilor de vânzare cu amănuntul în detrimentul consumatorilor. Și în acest caz o varietate de întreprinderi și relații comerciale au fost verificate, iar autoritățile s-au concentrat pe anumite grupe de produse specifice sau practici. În vizor au fost luate de autorități: dulciuri, cafea, hrană pentru animale, bere și produse de îngrijire a corpului. O parte dintre proceduri sunt încă în curs și se vor încheia în lunile ce urmează.

Unele companii au primit amenzi reduse sau au fost scutite de amenzi pentru că acestea au cooperat anterior pentru identificarea acordurilor nelegale și a celor implicați. Autoritățile concurențiale au de multă vreme în vizor industria alimentară și comerțul alimentar. În anul 2010 au fost demarate anchete în care au fost afectați giganți precum Metro, Rewe sau Edeka.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Millionenbussgeld-fuer-Lebensmittelkartell-article15328581.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 − = 21