Vai și’amar, ministerul mamut format după chipul si asemanarea viceprim-ministrului este o noua forma de incetinire a accesării banilor UE

Ministerul fondurilor europene a fost și în prezent nu mai este. Acum e în structura unui minister creat dupa istoricul profesional si de partid al celui numit sa îl conduca Viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene. Evident ca prin noua organizare lucrurile nu mai au aceeasi viteza si in consecință iar vor fi amânări ale apelurilor pentru depunerea de proiecte pe fonduri europene.

În acest sens Sevil Shhaideh și Mihaela Toader, ministrul delegat pentru fonduri europene, s-au întâlnit marți cu o delegație a Comisiei Europene (CE), prilej cu care Shhaideh a anunțat că și-a propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităților de management să fie definitivat.

Delegația CE a fost condusă de Zoltán Kazatsay, director general adjunct, Directoratul General pentru Ocuparea Forței de Muncă, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL).

Cu privire la programele europene din cadrul financiar european 2014-2020, au fost trecute în revistă situația actuală în ceea ce privește procesul de desemnare a autorităților de management, motivele de întârziere și posibilitățile de avansare a procesului.

“Am început anul 2017 foarte activ. Încă din primele zile, am stabilit ce avem de făcut ca să recuperăm întârzierile legate de fondurile europene. Tot ceea ce nu s-a făcut anul trecut încercăm să facem noi în câteva luni, astfel încât la finalul anului să avem sume de rambursat de la Comisia Europeană de 5,2 miliarde euro. În acest sens, ne-am propus ca, până la 1 iulie, procesul de acreditare a autorităților de management să fie definitivat. Reorganizarea Ministerului s-a realizat cu scopul accelerării absorbției fondurilor europene. Astfel, am inclus în fișele de post pentru personalul alocat autorităților de management criterii de performanță. Fiecare angajat cu atribuții în domeniu are, și este o premieră, obiective și termene clare de respectat. În felul acesta, reușim să motivăm și să responsabilizăm întregul aparat și să ne respectăm angajamentele luate”, a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh, citată în comunicat.

Până în prezent, România are desemnate autorități implicate în managementul și controlul a trei programe, toate gestionate la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Ministerul a asumat data de 30 aprilie ca termen limită de transmitere a pachetelor de documente către Autoritatea de Audit.

Cu acest prilej, Zoltan Kazatsay, director general adjunct DG EMPL, a subliniat că România trebuie să continue reformele și să accelereze absorbția fondurilor europene și a dat asigurări de toată disponibilitatea și deschiderea în vederea unei colaborări fructuoase între cele două instituții.

Preluarea activității din domeniul fondurilor structurale și de investiții de către MDRAPFE implică revizuirea cadrului procedural cu privire la sistemul de management și control al programelor gestionate, activitate aflată în curs de finalizare.

Conform sursei citate, alte măsuri stabilite de minister pentru accelerarea absorbției fondurilor europene 2014-2020 sunt lansarea, în acest an, a apelurilor de proiecte pentru toate liniile de finanțare și achitarea fără întârzieri a facturilor depuse de beneficiarii programelor.

Oficialii au discutat și despre câteva dintre măsurile deja luate de actualul Guvern pentru a crește gradul de ocupare a forței de muncă în România: programul Prima chirie, prin care este decontată chiria pentru cei care își găsesc un loc de muncă la minim 50 de km de domiciliul curent, programul de Internship în administrația publică, programul de ucenicie.

O altă măsură este aprobarea programului Start up nation, care prevede acordarea unui ajutor de minimis nerambursabil de până la 200.000 de lei pentru cei care vor să își deschidă o afacere cu minim doi angajați, pe o durată de cel puțin trei ani, obiectivul fiind încurajarea micilor întreprinzători, se precizează în comunicat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 3