Ministerul pentru Mediul de Afaceri spune ca e legala vânzarea unei societati care a câstigat un Start-Up Nation

Dar ce mai spune Ministerul pentru Mediul de Afaceri referitor la Start-Up Nation de vânzare:
Cesiunea de acțiuni ale firmelor care s-au calificat pe lista pentru finanțare în programul Start Up Nation 2017 este legală, precizează luni Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, care apreciază că „identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului”.

De asemenea, ministerul spune că va „monitoriza cu atenție” toate proiectele din cadrul programului Start Up Nation 2017, prin care aproximativ 8.400 de firme mici și mijlocii ar urma să primească ajutoare nerambursabile de la stat în valoare de câte 200.000 de lei, maximum, pentru investiții.

Ministerul face aceste precizări după ce StartupCafe.ro și alte publicații au publicat articole „referitoare la inițiativa unor întreprinzători, ale căror proiecte au fost acceptate pentru finanțare în cadrul programului Start-Up Nation 2017, de a încerca să cesioneze părți sociale ale firmelor”.

Dincolo de aceste precizări, rămâne însă contrversa viabilității analizei, procedurii și a punctajului stabilite de Guvern în programul Start Up Nation 2017, din moment ce antreprenori care au promis rezultate exagerate pentru a se putea încadra la finanțare se văd acum nevoiți să renunțe la proiecte , după ce au ocupat locurile altora care poate ar fi avut planuri de afaceri mai realiste.

„Scopul programului Start-Up Nation este acela de a ajuta întreprinzătorii aflați la început de drum să pornească o afacere.

De aceea, obiectivele urmărite au în centrul lor stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, îmbunătăţirea performanţelor economice ale acestora, crearea de noi locuri de muncă, inserția pe piața muncii a persoanelor defavorizate, șomerilor și absolvenților, creșterea investițiilor în tehnologii noi inovative.

Pe de altă parte, cesiunea de acțiuni ale societăților comerciale este legală, ea neîncălcând nici legislația și nici prevederile schemei de ajutor de minimis Start-Up Nation. De altfel, identificarea unor oportunități de afaceri este o caracteristică a spiritului antreprenoriatului.

Totuși, noii deținători ai acestor societăți comerciale, beneficiare de ajutor de minimis în cadrul programului, trebuie să știe că vor prelua inclusiv obligațiile ce decurg din implementarea schemei, cum ar fi, de exemplu, menținerea locurilor de muncă create prin program pe parcursul a 2 ani sau păstrarea echipamentelor pentru care s-a obținut finanțarea.

In același timp, însă, cei care preiau aceste proiecte trebuie să fie conștienți de un fapt: planul de afaceri este unul gândit pentru altcineva și nu este neapărat cel mai potrivit pentru ei. Ei vor avea obligația de a lucra cu ceva croit pe alte repere, care nu poate fi adaptat nevoilor și structurilor lor.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Oprea, a dispus monitorizarea cu atenție a tuturor proiectelor din programul Start-Up Nation, pentru că: <<este important să creștem atractivitatea programului pentru antreprenori și să simplificăm, în ediția 2018, pe baza experienței anului trecut, accesul la finanțare. Vom intensifica ritmicitatea consultărilor cu mediul de afaceri pentru a adopta, împreună cu acesta, soluții de fluidizare a procedurilor pentru întreprinzătorii care văd în Start-Up Nation șansa reală de a-și îndeplini visul de a deveni antreprenori de succes, de a avea un nivel de trai ridicat și o viață mai bună>>, a declarat ministrul Radu Oprea.”

Platforma de comerț on-line, OLX, deținută de grupul sud-african Naspers, a precizat, la solicitarea Agerpres, că peste 200 de proiecte Start-Up Nation 2017 au fost scoase la vânzare pe OLX. Site-ul de e-commerce a menționat că a cerut Ministerului pentru Mediul de Afaceri clarificări privind legalitatea acestor vânzări.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

98 − = 93