Ministerul Sanatatii a lansat programul de screening auditiv, toti nou- nascutii vor fi testati auditiv in maternitati

gethumb-details-php

Marti, 6 decembrie 2016, Ministerul Sanatatii a lasnsat ,, Registrul National de Screening Auditiv, aşadar, din 2017 toti nou-nascutii vor fi testati in maternitati pentru ca parintii sa afle din primele zile daca bebelusul are probleme cu auzul sau nu. În România, din 200.000 de copii născuţi anual, aproximativ 600 au probleme de auz. 

Vor fi cumpărate 335 de aparate de testare auditivă, al căror preț este cuprins între 6,5 şi 8,6 milioane de lei. 90% din fonduri vor proveni de la Ministerul Sănătății, urmând ca diferența de 10% să fie achitată de unităţile medicale care vor primi aceste dispozitive.

”De anul viitor, toți copiii născuți în România în spitatele din sistemul de stat vor fi testați auditiv, încă din maternitate. Acest lucru nu s-a mai întâmplat până acum. În momentul în care părintele va pleca acasă din maternitate cu nou-născutul va ști exact dacă acesta are sau nu probleme de auz” a spus ministrul Vlad Voiculescu.

Fiecare copil testat va fi inclus în Registrul Electronic Național de Screening Auditiv, registru care a fost lansat marți și care funcționează deja în cadrul unui program pilot, a mai spus ministrul Sănătății.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 2