Ministrul Turismului a cerut TVA de 9% pentru agenţiile de voiaj

“Am înaintat astăzi Ministerului Finanţelor documentele necesare pentru reducerea TVA la 9% pentru produsele comercializate de agenţiile de turism. Finanţele, după ce vor analiza solicitarea noastră, vor transmite propunerea către Comisia Europeană”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

Acesta a precizat că, în vreme ce hotelurile şi restaurantele au o cotă de TVA de 9%, agenţiile de voiaj, care aduc turişti străini, au 19%.

“Nu ştiu dacă alte state membre au adresat o cerere asemănătoare Comisiei Europene, dar România poate fi o deschizătoare de drum din acest punct de vedere. Decizia aparţine însă Comisiei Europene”, a spus Dobre.

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a solicitat reducerea TVA la 9% astfel încât să fie sprijinite agenţiile de voiaj care aduc circa 75% din turiştii străini în România.

“Impactul financiar nu este unul foarte mare. Noi l-am estimat la circa patru milioane de euro. În schimb, acest sprijin ar putea stimula numărul turiştilor străini care ne vizitează ţara şi implicit încasările din turism, care este o activitate de export. Este singura modalitate prin care statul poate susţine incomingul, orice alt sprijin financiar fiind considerat ajutor de stat. Demersul nostru este susţinut şi de ECTAA, asociaţia europeană a agenţiilor de turism, organizaţie la care ANAT este membră şi care va face lobby pe lângă instituţiile europene”, a precizat Alin Burcea, preşedintele ANAT.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + 1 =