Miracolul de pe piața americană a muncii are limite

Potrivit Ministerului American al Muncii, cota șomajului a scăzut din nou în luna martie cu 0,2 puncte procentuale, pentru un total de 4,5%. Este cea mai redusă cotă din anul 2007 și până în prezent și este aproape de o cotă de angajare totală. Asemenea anunțuri de pe piața muncii sunt exact ceea ce vrea să audă Donald Trump. El vrea să atragă tot mai mulți americani pe piața muncii și să îi determine să obțină venituri.

Dar nu totul este la fel de roz. În timp ce cota șomajului s-a redus, într-adevăr în perioada recentă, creearea de noi locuri de muncă s-a situat luna trecută în urma așteptărilor. Acest lucru pare un paradox la prima vedere, dar are un motiv foarte bun: baza pentru statitstici este reprezentată de două surse diferite de date. Numărul joburilor este obținut prin intermediul sondajelor aplicate angajatorilor, în timp ce cota șomajului se obține din chestionarea gospodăriilor.

Din acest motiv se pare că, companiile private și statul au raportat luna trecută un total de 98.000 de locuri de muncă în afara sectorului agricol. Această cifră este semnificativ sub așteptări. Economiștii se așteptau la aproximativ 180.000. Chiar și cifrele oficiale pentru celelalte două luni ale acestui an au fost mai slabe.

Datele pentru luna februarie, prima lună a lui Trump în funcție, a fost corectată de Ministerul Muncii la 219.000 iar pentru ianuarie la 216.000. Luate împreună, scăderea numărului de joburi în aceste două luni a măsurat cu 38.000 de locuri mai puțin decât era de așteptat. Economistul Thomas Gitzel de la VP Geld vorbește despre o reducere necesară a joburilor. Economia americană nu mai poate fi considerată “miracol economic”.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Wunder-am-US-Arbeitsmarkt-haben-Grenzen-article19785094.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 62 = 64