Miros de spaga pe proiecte PNDR sau cum risti aminarea finantarii daca ti-ai supraevaluat proiectul

s560x316_Ferme 

E bine ca sa se stie ca cei care doresc sa acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul noului Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020 si-au suprevaluat proiectele de finantare cu mai mult de 20% din punctajul real, acestea vor fi trecute automat pe ultimele pozitii din clasament, riscand sa nu mai beneficieze de finantare in acea sesiune. Ca este sau nu o nuanta fina de a sugera subiectivismul aducator de miros de spaga al evaluatorilor de proiecte PNDR, vom vedea, cert e insa ca posibilitatea unei contestatii nu este acccentuata la fel de mult precum aminarea finamtarii proiectului, dupa cum veti vedea mai jos.

Atunci cand depune proiectul, beneficiarul isi face o autoevaluare a punctajului, in baza caruia proiectul este prioritizat in evaluare sau nu. Proiectele sunt ordonate de catre sistem descrescator, in functie de autoevaluarea pe care si-o face beneficiarul. Cele cu punctaj superior, intra primele in evaluare. Daca punctajul este supraevaluat cu mai mult de 20% din punctajul real, proiectul merge automat pe ultimul loc, si se selecteaza, daca mai prinde finantare in ultima luna. Noua modalitate de selectie are scopul de a prioritiza proiectele care au cele mai mari sanse sa primeasca finantare prin noul PNDR 2014-2020. Cu toate acestea, cei care isi supraevalueaza din greseala sau intentionat proiectul au posibilitatea sa primeasca finantari in urmatoarele sesiuni.

„Nu este o sanctiune aceasta mutare a lui pe ultima pozitie, deoarece nu il declari ca fiind neeligibil, nu il respingi. Pur si simplu cade pe ultimul loc, riscand sa nu mai prinda finantare pentru anul respectiv”, a mai precizat George Turtoi. De asemenea, secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, George Turtoi, subliniaza ca fermeriul al carui proiect nu a fost selectat pentru evaluare, nu va fi nevoit sa il redepuna pentru urmatoarele sesiuni.

„Un alt avantaj al sistemului este ca proiectele care nu sunt selectate, raman in sistem, si intra automat in urmatoarele sesiuni. Intra automat in luna urmatoare sau in viitoarele sesiuni din urmatorul an. Nu mai trebuie ca potentialul beneficiar sa isi retraga proiectul, sa il redepuna. Poate daca intra dintr-un an in altul, si se modifica modalitatea de acordare a punctajului, fermierul va fi nevoit sa faca o noua autoevaluare pentru proiectul respectiv, la inceputul urmatoarei sesiuni”, a mai declarat, George Turtoi, pentru StiriAgricole.ro.

Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020 are alocata o finantare europeana in valoare de 8,12 milioane de euro, la care se adauga si o cofinantare din bugetul de stat de 1,34 miliarde de euro, fondul total de investitii ajungand astfel la circa 9,5 miliarde de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 4