Miza cardului de sanatate, explicata de profesionistii in soft medical

news_image_228020_25500-638x250

 Miza cardului de sanatate, explicata de profesionistii in soft medical

„Utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate de către asiguraţi şi furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale se face in mod obligatoriu începând cu 1 februarie 2015″ spune Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, care a declarat că până la data respectiva se va face iniţierea cardurilor, de către medicii de familie, astfel încât acestea să devină active in cea mai mare parte. Aproximativ 12,5 milioane de carduri au ajuns la asiguraţi şi doar 5% sunt activate.

Biserica Ortodoxă a sustinut cu diverse argumente ca exista  români care refuză cardul de sănătate. Tocmai cu 10 zile inainte de intrare in vigoare a documentului electronic, reprezentanţii CNAS au stabilt că temporar, cei care  refuza cardul de sănătate se vor  prezenta la medic cu o adeverinţă eliberată de casa de asigurări de sănătate de care aparţin, evident o miscare birocratica, descurajatoare si suparatoare.

Pentru a ne lamuri de ce acest card  de sanatate nu reprezinta un pericol mai mare decat alt card, am contactat una din companiile autorizate si cu expierenta indelungata in softul medical din Romania, RO&CO SOFT SRL, care defineste cardul naţional de sănătate ca un proiect ce are ca principal scop transparentizarea şi eficientizarea utilizării fondurilor din sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Iniţializarea cardului de sănătate se face de catre medicul de familie sau medicul specialist, spune compania RO&CO SOFT SRL. Activarea constă în personalizarea PIN-ului de transfer într-un PIN din patru cifre, ales de asigurat. PIN-ul trebuie să fie cunoscut doar de proprietarul cardului, care îl va tasta ori de câte ori va beneficia de un serviciu medical, excepţie făcând urgenţele.

Practic, în momentul în care asiguratul ajunge la medicul de familie, documentul este introdus într-un cititor de card. Ulterior, medicul are acces la datele pacientului şi îi poate da acestuia trimiteri sau reţete compensate, după caz. Atentie, cardul de sănătate este cheia de acces la Dosarul Electronic de Sănătate, în care medicul, cu acceptul pacientului, poate completa istoricul medical al acestuia, deci cardul nu contine tot istoricul de sanatate al pacientului.

Asa cum precizam si aici, prin acest card de sanatate conectat cu aplicatiile promovate de RO&CO SOFT SRL se va rezolva in mod instant, intrarea in conflict sau nu a recomandarii medicale cu alergiile pacientului sau alte nereguli de sanatate din istoricul acestuia. Cu alte cuvinte, cardul de sanatate atat de folosit in UE reprezinta un mijloc suficient de securizat care sa dea incredere pacientului pentru prescriptia medicala facuta dar si pentru modul corect al folosirii banilor dati de catre acesta catre Casa de sanatate, asa cum precizeaza  compania RO&CO SOFT SRL cu sediul in Oradea, str.Aurel Lazar nr.8/1, tel/fax. 0259 468000, office@rocosoft.ro.

Dupa zambet gasiti detalii pur tehnice legat de cardul de sanatate.

——————————————————————————————————————–

regular_smile……………..Doctorul il intreaba pe unul dintre pacientii “sariti de pe fix”:


– Ia spune-mi, de ce te lauzi la toata lumea ca esti Napoleon, iar mie imi
spui ca esti Ludovic al XIV-lea?


– Pe dumneavoastra nu pot sa va mint, sunteti medicul meu. 

——————————————————————————————————————–

Cardul national de sanatate este un un instrument la purtator folosit pentru identificarea pacientului în sistemul national de asigurări sociale de sanatate. Acest instrument/document contine atat date in format tiparit cat si date in format electronic, inscriptionate pe un chip de tip smart-cart (asemanator celor intalnite in sim-urile de telefon).

Informatiile ce se regasesc in forma tiparita pe card sunt: numele si prenumele asiguratului, un cod unic de identificare în sistemul asigurarilor sociale de sanatate, numarul cardului si data expirarii. Informatiile ce sunt stocate pe chip-ul cardului in forma electronica sunt: grupa sanguina si Rh-ul, bolile cu risc vital si cele cronice, acordul cu privire la donarea de organe, date persoane de contact in caz de urgenta precum si datele de contact ale medicului de familie.

Datele electronice sunt introduse pe card intr-o prima faza de medicul de familie, folosind un echipament special. Odata cardul primit de la medicul de familie, se personalizeaza pinul de acces, format din patru cifre. Acest cod se va cere de fiecare data cand se vor solicita si primi servicii medicale, indiferent de furnizorul lor.

Cardul de sanatate va fi folosit (informatiile electronice de pe el vor putea fi citite) de orice operator de servicii medicale ce se afla sub contract cu CNAS. Informatiile electronice de pe card pot fi ulterior modificate / completate numai de catre medicul de familie.

-CID-ul (codul de identificare), desi diferit fata de CNP, este generat pe baza acestuia, folosindu-se un algoritm autorizat. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 27 = 36