Ai simțit vreodată că nimeni nu te ia în serios la locul de muncă? Dacă este așa, nu ești singurul. Mai mult de 50% dintre oameni nu se simt respectati la locul de muncă, conform unui studiu global reaalizat pe mai mult de 20.000 de angajați de la Harvard Business Review. Există totusi cateva lucruri pe care le poti face pentru a crește credibilitatea, pentru a-i face pe oameni să te ia mai în serios, și sa te asiguri ca esti tratat cu respectul pe care il meriti.
1.Nu permite ca declarațiile tale sa sune ca întrebări. Una dintre cele mai comune lucruri pe care le fac oamenii pentru a submina credibilitatea este se încheie propozitia pe o inflexiune mai mare decât cand au început. Se numește “upspeak”, iar creierele noastre sunt instruite să interpreteze acel model ca o întrebare. Intr-un studiu realizat de Pearon pe 700 de manageri, 85% au considerat upspeak a fi un semn de nesiguranță și slăbiciune emoțională, iar 44% au declarat ca refuza o treime din candidatii pentru utilizarea upspeak.
2.Nu doar raporta, spune povești. Cele mai de succes discuții urmeaza o formulă magică: sunt 75% noutati și date si 25% suportul acelei povești. Poveștile ajuta oamenii să fie luați în serios, deoarece acestea demonstreaza ca poti aplica ceea ce știi.
3.Incurajeaza oamenii să vorbească despre ei înșiși. Se pare că există o bază științifică pentru acest lucru. Creierul tău te recompensează pentru auto-dezvăluire. De fapt, vorbind despre tine se simte atât de bine încât provoacă modificări neurologice la nivelul creierului. Așa că, dacă vrei ca oamenii să acorde o atenție la ceea ce ai de spus, lasă-i să vorbească despre ei înșiși mai întâi.
4.Fă-ți temele. Una dintre cele mai bune modalități de a face oamenii să te ia în serios este să fii pregătit și sa știi despre ce vorbești. Americanii participa la 11 milioane de reuniuni în fiecare zi, iar întâlnirile neproductive au costat economia SUA 37 miliarde de dolari în fiecare an. De ce sunt atât de multe întâlniri neproductive? Pentru că oamenii nu sunt pregătiți. Indiferent de gradul de importanta a intalnirii, trebuie sa fii meru pregatit, astfel nu risti ca cel din fata ta sa nu te ia in serios.
5.Fii informat. Este deosebit de important să rămâi la curent cu tendințele în domeniul științei și tehnologiei, mai ales ca acestea se referă la afaceri. Tu nu vrei sa arati ca un cerb în lumina farurilor, atunci când cineva începe să vorbească despre modul în care internetul obiectelor va transforma productia.
6.Imbraca-te pentru succes. Echitabil sau nu, vom judeca oamenii cu privire la aparițiile lor în fiecare zi. Și se întâmplă atât de repede în aproximativ o zecime de milisecundă, in functie de cercetatorii de la Princeton, timp in care nu ne dăm seama nici măcar ca o facem. Noi tragem concluzii cu privire la caracterul și capacitățile unei persoane pe baza aspectului. În cazul în care aspectul este neglijent, de exemplu, oamenii sunt susceptibili de a concluziona subconstient ca munca ta va fi prea neglijenta.
7.Fii încrezător, dar nu prea încrezător. Nimeni nu va avea încredere în tine până când tu nu ai încredere în tine. Dar, trebuie să echilibrezi această încredere cu puțină umilință. Într-adevăr oameni încrezători nu se tem să recunoască că nu știu totul, nu ii face să se simtă amenințati deloc. De fapt, cei mai încrezători sunt dornici de a pune întrebări și să învețe. Cel mai bun mod de a arăta încrederea este de a deține ceea ce știi și ce nu.