Modul în care limbajul corpului bate IQ-ul

AAEAAQAAAAAAAAciAAAAJDNmNjUyNjVlLTBiZGItNGUzMS1iMmRiLWNkMGI3MDg4OTViOA

Când vine vorba de succes, este ușor să credem că oamenii binecuvântați cu întelepciune ne depăsesc în mod inevitabil, dar psihologul social Amy Cuddy a descoperit pe propria piele cum atitudinea este mai importantă decât IQ-ul.

Cuddy a suferit un accident de mașină, la vârsta de 19 ani, suferind leziuni ale creierului, care i-au scăzut IQ-ul cu 30 de puncte. Înainte de accident Cuddy a avut un IQ aproape de nivelurile de geniu; IQ-ul ei post-accident a ajuns doar mediu. Cu toate acestea nu s-a dat batută şi a continuat sa studieze.

Cele mai mari descoperiri ale sale s-au concentrat pe efectele puternice ale limbajului pozitiv al corpului. Limbajul pozitiv include lucruri cum ar fi contactul vizual, angajamentul/ascultare activă și gesturile specifice care accentueaza mesajul pe care încercăm să il transmitem. Studiile arată că persoanele care folosesc limbajul pozitiv, sunt mai simpatice, competente, convingătoare, și inteligent emoțional.

Iată cum funcționează:

Limbajul pozitiv îţi schimbă atitudinea. Cuddy a constatat că în mod conștient ajustarea limbajul corpului pentru a o face mai pozitivă îmbunătățește atitudinea, deoarece are un impact puternic asupra hormonilor.

Crește testosteronul. Indiferent de sex, testosteronul îmbunătățește încrederea și provoacă alte persoane să te vadă cât mai demn de încredere și pozitiv. Cercetările arată că, limbajul pozitiv creste nivelul de testosteron cu 20%.

Scade cortizolul. Cortizolul este un hormon de stres, care împiedică performanța și creează efecte negative asupra sănătății pe termen lung. Scaderea nivelului de cortizol reduce stresul și permite o gandire mai clară, mai ales în situații dificile și provocatoare. Cercetările arată că, limbajul pozitiv, scade nivelul de cortizol cu 25%.

Se creează o combinație puternică. În timp ce o scădere a cortizolului sau o creștere a nivelului de testosteron ofera rezultate si pe cont propriu, cele două împreună sunt o combinație puternică, care este de obicei observată în rândul persoanelor în poziții de putere. Aceasta combinatie creează încrederea și claritatea minții, care sunt ideale pentru deadline-uri, decizii dure, și volume masive de muncă.

Te face mai agreabil. Limbajul corpului este un factor important modul în care suntem perceputi și poate fi mai important decât tonul vocii sau chiar ceea ce spunem. A învăța să folosesti limbajul corpului pozitiv îi vor face pe oameni să aibă mai multă incredere în tine.

Este un instrument puternic în negociere (chiar și virtual). Nu există nici o îndoială că limbajul corpului joacă un rol foarte important in capacitatea ta de a-i convinge pe alții despre modul tau de gândire. Cercetatorii care studiaza fenomenul în comunicarea virtuală a constatat că limbajul corpului din conferințele video a jucat un rol important în rezultatul negocierilor.

Îmbunătățește inteligența emoțională. Capacitatea de a comunica în mod eficient emoțiile și ideile tale este esentiala pentru inteligenta emotională. Persoanele ale căror limbaj al corpului este negativ au un efect distructiv, contagios asupra celor din jurul lor. Practica pentru a îmbunătăți limbajul corpului are un efect profund asupra inteligenței emoționale.

De multe ori ne gândim la limbajul corpului, ca rezultat al atitudinii noastre sau modul în care ne simțim. Acest lucru este adevărat, dar psihologii au arătat, de asemenea, că reversul este adevărat: schimbând limbajul corpului, schimbăm atitudinea.

https://www.linkedin.com/pulse/how-body-language-beats-iq-dr-travis-bradberry?trk=mp-reader-card

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 − = 28