Modul în care se aplică abuzul în serviciu în România, în prezent, își are originea în sistemul sovietic

IMG_1147

Modul în care este reglementat și se aplică abuzul în serviciu în România, în prezent, nu este specific unui stat democratic, ci își are originea în sistemul sovietic, în care partidul stabilea cum să pedepsească sau să premieze un funcționar, în funcție de comportament, a declarat vineri ministrul Finanțelor Publice, Viorel Ștefan.

“Eu cred în Ordonanța de urgență (privind modificarea codurilor penale-n.r.) pentru că astăzi sistemul instituțional din România funcționează deficitar din cauza faptului că funcționarii sunt timorați. Cineva spunea că și dacă respiri la serviciu, riști să fi acuzat de abuz în serviciu. (…) Vreau să vă spun că este principalul fenomen cu care m-am confruntat la Ministerul de Finanțe. Nimeni nu vrea să-și asume nicio decizie, de frică că cineva vine și interpretează că a făcut abuz în serviciu. Vă arat documente, fiecare aviz pe care îl dă un șef de serviciu, un director, conține și o poezioară acolo, care să-i acopere lui eventuala responsabilitate. Nu se poate! Blocăm tot sistemul public. Modul în care este reglementat și se aplică abuzul în serviciu nu este specific niciunui stat democratic. Își are originea în sistemul sovietic, în care partidul stabilea cum să te pedepsească sau să te premieze, în funcție de cum te comportai”, a explicat Ștefan.

El a spus că, în momentul în care a intrat în ședința de Guvern de marți, știa despre intenția de a se adopta Ordonanța menționată.

“Sigur că știam. În aceea zi, după ce am venit de la Cotroceni, de la ședința CSAT, am așteptat până la ora 20 să vină avizul CSAT pentru a intra în ședința de Guvern cu proiectul Legii bugetului și, așteptând la Guvern sigur că am discutat și despre Ordonanța de modificare a Codului Penal și a celui de Procedură Penală. Am intrat în ședință în cunoștiință de cauză”, a mai spus Ștefan.

Ministrul Finanțelor susține că este foarte bine că Ordonanța a fost contestată la Curtea Constituțională, pentru că acolo trebuie să se tranșeze problema, nu în Piața Victoriei, nu pe sălile Parlamentului.

“Forțarea de soluții de acest gen nu sunt proprii unui stat de drept, pe care cei care protestează îl invocă. Astăzi trăim o dramă, fiindcă eu nu sunt de acord cu unii primesc amenințări, înjurături, eu, familia. Nu mi se pare corect să fiu amenințat…zeci și zeci de sms-uri, eu, familia, copilul. Mi se pare că nu este propriu unui stat civilizat, democratic, să procedăm așa. Cred că lumea este împotrivă fiindcă este o confuzie totală. Până ieri se vorbea despre ordonanțe. Se vorbea la plural și eu căutam să văd care sunt ordonanțele, fiindcă știam că este una singură. Am tras concluzia că cine vorbea despre ordonanțe nu a citit niciuna”, a adăugat Ștefan.

Mai mult, el a spus că și-ar dori să ajungă într-o seară în Piața Victoriei, să discute cu protestatarii, dacă îi permit dezbaterile pe buget.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 2