Celulele din corp au nevoie de oxigen pentru a produce energie. Deci dacă respirațiile sunt slabe, corpul răspunde în consecință. Repirațiile scurte și slabe sunt unele dintre efectele secundare ale stresului, spune Sonpal. Dar dacă nu respirăm suficient de adânc, vom ajunge să trimitem semnale la sistemul nervos care majorează nivelul de anxietate chiar mai mult.
Dacă ne schimbăm obiceiurile de respirație de-a lungul zilei prin efectuarea unui număr redus de respirații adânci și lente pe parcursul zilei, în timp ce face naveta, ce așteptăm la coadă, ce stăm în baie, acest lucru poate reduce răspunsul organismului la stres și produce energizarea celulelor.
Se poate încerca un exercițiu de respirație abdominală pentru a atinge acest lucru: să respirăm pur și simplu pe nas de trei ori și să expirăm apoi pe gură. Repetăm dacă este necesar. Cu cât mai mult vom practica respirațiile adânci, cu atât mai naturale vor deveni acestea, iar pe parcursul timpului corpul va respira în acest fel fără ca noi să ne mai aducem aminte să le facem, spune Dori Gatter, psiholog cu sediul în Connecticut.
Carbohidrații complecși, care se regăsesc în alimente precum cerealele integrale, legumele, verdețurile și semințele, conțin glucoză, care este principala sursă de energie pentru creier și corp, spune Lisa Cooper, un dietetician licențiat la Orlando Health din Florida. Iar pentru că acestea conțin și fibre, acestea sunt digerate într-un ritm lent, ceea ce oferă organismului mai multă energie pentru o perioadă mai lungă de timp.
Ca bonus, fibrele ne vor ajuta să obținem alte substanțe nutritive, care la rândul lor ne vor ajuta să ne îmbunătățim nivelul energetic. Alimentele cu conținut mai ridicat de fibre au fost asociate cu somnul de undă lentă, fază a somnului care este tipic asociată cu senzația de prospețime a doua zi, spune Vikas Jain, un specialist în medicina somnului la Northwestern Medicine Central DuPage Hospital în Illinois.
https://www.huffingtonpost.com/entry/ways-to-boost-energy_us_5b576da1e4b0de86f4913530