Moldova alege un președinte pro-rus

85205362

La fel ca și Ucraina, Moldova este o țară dezbinată. O parte din populație își dorește aproprierea de Uniunea Europeană, cealaltă parte vrea să dezvolte legături mai puternice cu Rusia.

Fosta republică sovietică Moldova este în fața unei schimbări politice radicale: câștigătorul alegerilor prezidențiale de duminca trecută este socialistul Igor Dodon, care vrea să renunțe la acordurile țării sale cu Uniunea Europeană și să se apropie cât mai mult de Rusia. După numărarea tuturor voturilor el se află cu 55,3% în mod clar în fața contracandidatei Maia Sandu, care a adunat abia 44,7% din voturi.

Rezultatul final a fost anunțat pentru prima dată luni după amiază. Dodon a sărbătorit deja victoria deja din noaptea alegerilor. Acesta ar fi declarat: “Am câștigat și toată lumea o știe”. Fostul ministru al economiei a promis în cadrul campaniei electorale o schimbare a politicii externe și măsuri dure împotriva corupției. Campania sa este îndreptată împotriva “oligarhilor, care au jefuit țara și care vor să o distrugă”.

Dodon a criticat în cadrul campaniei sale electorale apropierea țării de Uniunea Europeană și a pledat pentru dezvoltarea de parteneriate strategice cu Rusia. Cursul anterior, care ar fi apropiat tot mai mult țara de Europa nu a adus nimic bun pentru țară, argumentează acesta. Sandu, candidata opoziției de centru-dreapta, s-a axat pe integrare în Uniunea Europeană. Ea a fost anterior angajată a Băncii Mondiale.

Aceste alegeri au fost un punct important de cotitură. Precum și țara vecină – Ucraina – fosta republică sovietică este divizată între susținătorii unei integrări în UE și partizani ai Rusiei. Din iulie 2014 țara care este blocată geografic între România și Ucraina este parte a unui acord de asociere cu Uniunea Europeană. Moscova a impus țării măsuri punitive ca urmare a încheierii acestui acord, care au fost concentrate pe sectorul agrar al țării.

http://www.n-tv.de/politik/Moldau-waehlt-prorussischen-Praesidenten-article19081176.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 2 =