Momentul pentru aderarea României la zona euro trebuie identificat mai întâi în acest stat

Jean-Eric Paquet, secretar general-adjunct al Comisiei Europene, a declarat vineri că momentul potrivit pentru aderarea României la zona euro trebuie să fie identificat mai întâi în țara noastră.

“Procesul de convergență, care este în curs de desfășurare, va fi analizat și momentul potrivit trebuie să fie identificat mai întâi în România și apoi discutat, desigur, cu Comisia (…). Analizăm, cred că pe baze anuale, stadiul progresului statelor non-membre ale zonei euro”, a spus Jean-Eric Paquet, la sediul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București, răspunzând unor întrebări adresate de un student.

El a precizat că, în ceea ce privește aderarea României la euro, este o discuție pe termen mediu, pentru că înțelege, din contactele pe care le-a avut cu autoritățile române, că intrarea în această zonă ar trebui să se întâmple când economia României, sistemul monetar, fiscal, politicile sociale sunt pregătite pentru aceasta.

‘În ceea ce privește Schengen, Comisia a propus ca România să fie parte a sistemului Schengen (…) Jean-Claude Juncker a menționat acum câteva săptămâni că speră să vadă acest lucru finalizat în timpul mandatului său și în timpul mandatului său parlamentar”, a afirmat Paquet.

Potrivit acestuia, pentru Comisia Europeană și pentru UE apărarea nu înseamnă numai capacitate militară. “SUA investește mai mult în capacitatea militară a NATO decât europenii, dar noi investim mult mai mult în politica de dezvoltare, care este în mod egal esențială în ceea ce privește securitatea internațională. UE va continua să lucreze cu NATO (…) am muncit foarte mult să asigurăm că această viziune a unei apărări europene este articulată pozitiv cu NATO, pentru că NATO este acolo și ar trebui să fie acolo și avem azi bazele unei politici europene de apărare”, a menționat secretarul general-adjunct al Comisiei Europene.

Cristian Pîrvulescu, analist și comentator politic, crede că o Europă cu mai multe viteze nu este neapărat împotriva intereselor unui stat membru.

“Știm că poziția oficială a României este mai degrabă contrară unei Europe așa numită în mai multe viteze și că, pe de altă parte, Comisia ne avertizează că această Europă există și noi în România suntem conștienți de asta, pentru că nu suntem în zona euro, pentru că nu suntem în zona Schengen și pentru că avem mecanismul de monitorizare și control, pe care eu îl consider un mecanism foarte important, foarte bun pentru întărirea statului de drept în România, deci o bună dovadă că o Europă în mai multe viteze nu este neapărat împotriva intereselor unui stat membru, ci uneori favorizează aceste interese, sigur, depinde de perspectiva ideologică”, a menționat Pîrvulescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 9 =