Moneda Kazahstanului se prăbușește brusc

20130804-165644

Moneda Kazahstanului se prăbușește brusc

Prețul în scădere la petrol și yuanul slab determină situații dificile pentru țările în curs de dezvoltare. Acum Kazahstanul resimte urmările cursei de devalorizare, în toată splendoarea ei.

În timp ce China reprezintă centrul turbulențelor pe piața de valori, consecințele devalorizării yuanului și prețul în scădere la petrol pun presiune pe monedele țărilor în dezvoltare. Iar guvernul kazah își stopează încercările de a apăra moneda tenge și dă liber cursului de schimb. Astfel că moneda a scăzut cu aproape o treime față de dolar și asta în doar câteva ore.

Țara central-asiatică este puternic dependentă de veniturile obținute din exportul de petrol. Prețurile pentru materia primă sunt însă de o bună perioadă de timp într-o continuă scădere. De asemenea pentru că prețul petrolului este cotat în dolari, o devalorizare a tenge aduce mai mulți bani în trezoreria statului.

Șeful statului a subliniat că este necesar să se estimeze un preț al petrolului între 30 și 40 de dolari, datorită noilor realități economice. Declarația aparține premierului Karim Masimow. Kazahstanul este competitiv prin intermediul unei monede slabe, chiar și pe piețele din vecinătatea sa. Iar prin această declarație premierul s-a referit la țări precum China și Rusia, cei mai importanți parteneri comerciali ai țării. Rubla și yuanul s-au devalorizat puternic în ultima perioadă.

Un tenge slab scumpește însă importurile și astfel alimentează cu toate acestea inflația. Un traducător de limbă kazahă citat de agenția Reuters se plânge că moneda din portmoneul său valorează tot mai puțin de fiecare dată când merge cu ea la bazar. El se gândește adesea că nu va apuca să cumpere nimic cu acei bani înainte ca ei să nu mai valoreze nimic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kasachstans-Waehrung-bricht-spektakulaer-ein-article15762446.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 6 = 42