Monte dei Paschi înregistrează pierderi de miliarde

Pierderea este extrem de voluminoasă. Deficitul celei mai vechi bănci din lume se ridică la peste trei miliarde de euro. De multă vreme se urmărește naționalizarea instituției respectând în același timp dreptul european.

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena a alunecat în trimestrul patru tot mai mult în zona roșie. În special pierderile cauzate de creditele neperformante au pus presiune pe bilanț, cauzând o pierdere netă de 2,53 miliarde de euro, de la un minus de 197 milioane de euro în același trimestru din anul precedent, a raportat cea mai veche bancă din lume. Veniturile totale au scăzut cu aproape o cincime la 4,26 miliarde de euro.

Doar în ultimul trimestru al anului banca a avut pierderi de 2,45 miliarde de euro datorită creditelor neperformante, ceea ce reprezintă o creștere substanțială față de 577 milioane de euro cu un an mai devreme. Cota capitalului de bază a scăzut de la 12% la sfârșitul anului 2015 la 8%.

Monte dei Paschi se luptă deja din anul 2011 pentru supraviețuire. Un amestec mortal de credite tot mai neperformante, tranzacții derivate scumpe, o profitabilitate redusă cronic, costuri ridicate de funcționare și o pătură subțire de capital fac instituția să sufere.

În luna decembrie guvernul italian a pus la punct un pachet de salvare în valoare de 20 de miliarde de euro pentru băncile cu probleme din țară, pentru a ajuta Monte dei Paschi și alte instituții similare să se pună pe picioare. Monte dei Paschi a eșuat anterior să adune suma necesară salvării sale de la investitori.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Monte-dei-Paschi-schreibt-Milliarden-Verlust-article19696100.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 5 = 40