Monte dei Paschi pierde trei sferturi din valoare

În urmă cu fix un an titlurile băncii italiene cu probleme financiare pe nume Monte dei Paschi di Siena a fost suspendată de la tranzacționare, acum ea se reîntoarce pe bursă. Dar pierderile sunt enorme pentru mulți acționari. Statul italian speră acum la vremuri mai bune, speră ca instituția să supraviețuiască.

Banca italiană Monte dei Paschi di Siena s-a întors pe Bursa de la Milano după o perioadă de zece luni de absență. Cu toate că prețul a crescut imediat după deschidere, pierderile sunt deja consistente pentru mulți investitori și pentru statul italian. Banca va încerca să recâștige încrederea acestora în anii ce va urma și va încerca să obțină de asemenea un nivel decent al profitabilității, explică analiștii casei de brokeraj Banca Akros.

Monte Paschi, cea mai veche bancă din lume, se află într-o stare de mizerie datorită unui scandal privind tranzacționarea de instrumente derivate, a unui management prost și a unui munte de credite neperformante. Acțiunile au fost retrase de la tranzacționare în luna decembrie. După deschiderea la prețul de 4,10 euro, titlurile au crescut cu 28% până la valoarea de 5,24 euro. Dar acesta este însă semnificativ mai redus decât prețul de 6,49 euro pe acțiune, valoare pe care statul italian l-a plătit la momentul implicării sale în vara anului acesta.

Cursul acțiunilor reflectă în primul rând reacțiile emoționale ale investitorilor, declară Roberto Russo, șeful comerciantului Assiteca SIM. Va mai dura câteva luni până ce evaluarea va cuprinde și forța financiară a băncii. Pentru unii deținători de obligațiuni, cum ar fi asiguratorul Generali, pierderile sunt chiar mai mari, pentru că potrivit reglementărilor UE ei trebuie să cededeze acum hârtiile de valoare la un curs de 8,65 euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Monte-dei-Paschi-verliert-Dreiviertel-an-Wert-article20101654.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 × 3 =