Monte dei Paschi se luptă pentru supraviețuire

img_0130

Este considerată cea mai veche bancă din lume care mai există și astăzi: Monte dei Paschi. Viitorul ei este însă incert. Instituția de credit are nevoie de mai mult timp pentru a găsi un plan de salvare. Dar BCE pare să blocheze aceste intenții, iar statul italian ar putea interveni.

Banca italiană Monte dei Paschi die Siena (MPS) vrea să continue cu planul lor de salvare ce implică miliarde de euro. Instituția financiară nu a primit până acum nici un fel de reacție din partea Băncii Central Europene la cererea de amânare a măsurilor legale. Consiliul de administrație vrea să își reia duminică deliberările.

BCE respinge însă, spun insiderii, ideea că instituția toscană are nevoie de mai mult timp pentru a căuta capital proaspăt. BCE nu a dorit să comenteze rapoartele. Pe bursa de la Milano acțiunile Monte-Paschi au înregistrat în weekend creșteri de peste 14%. Acțiunile au fost expuse de mai multe ori la pierderi substanțiale.

Potențialii investitori insistă spre oferirea unei perioade mai lungi de timp pentru bancă. Cu toate acestea, BCE nu este de aceeași părere și pune presiune asupra guvernului pentru a interveni în sectorul financiare și a salva a treia cea mai mare instituție de credit din țară. Căutarea după o soluție rapidă este îngreunată de retragerea premierului Matteo Renzi, care este doar director executiv după o înfrângere clară în referendumul constituțional.

Monte dei Paschi a cerut o prelungire a termenului până pe data de 20 ianuarie, ca motiv invocând criza guvernamentală de la Roma. Mai multe bănci de investiții susțin că, calendarul de salvare a instituției este mult prea limitat. Este prea puțin probabil ca situația să se rezolve până la sfârșitul anului, spun insiderii. Există, de asemenea, o lipsă de investitori. Un consorțiu format din bănci de investiții trebuie să se decidă dacă vrea să ia parte la majorarea planificată de capital în valoare de cinci miliarde de euro.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Monte-dei-Paschi-kaempft-ums-Ueberleben-article19295076.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 81