Moscova acordă Kievului un armistițiu de iarnă

48390083

Moscova acordă Kievului un armistițiu de iarnă
Ucraina va avea gaz și căldură, a anunțat președintele Poroșenko. Prin urmare, va acorda o reducere financiară țării vecine, valabilă până la sfârșitul lunii martie 2015. Cu toate acestea, Moscova insistă pe o plată în avans.

În disputa gazelor cu Rusia, Ucraina a ajuns la un acord preliminar pentru această iarnă, conform președintelui Petro Poroșenko. Până la 31 martie 2015, Kievul va plăti 385 dolari SUA (în jur de 300 de euro) pe fiecare 1000 metri cubi către Moscova.

În prezent prețul cerut de gigantul energetic Gazprom este de 485 de dolari. Un acord final ar putea fi realizat marți la un summit pe problema gazelor de la Bruxelles. Acolo se vor întâni reprezentanți ai Rusiei, Ucrainei și ai Comisiei Europene. Pot spune că Ucraina va avea gaz și căldură, spune Poroșenko pentru o televiziune din Ucraina.

Ministrul rus al energiei Alexander Nowak a vorbit anterior de 385 dolari. Disputa gazelor a escaladat în luna iunie, când Rusia a sistat livrările către Ucraina datorită facturilor neplătite. Președintele rus Vladimir Putin a numit recent datorii în valoare de 4,5 miliarde de dolari. Rusia cere plata facturilor neachitate și vrea ca plata viitoarelor livrări să se efectueze în avans.

Poroșenko a declarat într-un interviu la TV că țara este rănită și are nevoie de ajutor financiar de la nivel internațional. Luni, Comisarul pentru Energie Gunther Oettinger a fost așteptat la Kiev pentru a începe discuțiile cu conducerea pro-occidentală.

Prin ex-republica sovietică sunt trase conducte de tranzit importante către Europa de Vest. Moscova consideră că, Kievul va utiliza resursele în scop propriu în cazul unui litigiu. O astfel de dispută a dus la blocaje semnificative în UE în anul 2009. Cel mai recent Putin și Poroșenko au negociat vineri la Milano despre criza gazelor.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Moskau-gewaehrt-Kiew-einen-Winterpreis-article13808386.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × 1 =