Moscova pompează miliarde în Orientul Îndepărtat

3ra50439

Moscova pompează miliarde în Orientul Îndepărtat

Regiunea Rusiei cu ieșire la Oceanul Pacific este una bogată în resurse și materii prime. Dar oamenii emigrează de acolo, pentru că Orientul Îndepărtat al Rusiei este puternic subdezvoltat. Acum Moscova vrea să pompeze miliarde pentru a dezvolta regiunea. Obiectivul este de asemenea de a identifica noi alternative la piețele stagnante din Europa.

Regiunea unică a Rusiei de la Oceanul Pacific duce de decenii o existență umbrită de marile metropole strălucitoare precum Moscova și St. Petersburg. Acum președintele Vladimir Putin vrea, prin intermediul unui summit economic major, să dezvolte regiunea printr-o intervenție puternică. Sute de manageri și experți sunt așteptați la începutul lunii septembrie la Vladivostok.

Cea mai mare delegație este trimisă de țara vecină, China. Înainte de conferință există un implus puternic, subliniază vice-premierul rus, Jiri Trutnev. Orientul Îndepărtat al Rusiei este de două ori mai întins decât întreaga suprafață a Indiei și are nevoie urgentă de o strategie. Pentru Kremlin, dezvoltarea acestei regiuni de graniță din sfera de influență a Chinei, Japoniei și Statelor Unite ale Americii nu este doar o chestiune de siguranță națională. Datorită apropierii de piața asiatică aflată în plină dezvoltare, regiunea are o importanță strategică mare din punct de vedere economic.

Economia Rusiei este prea puternică pentru piețele stagnante ale Europei, spune Artiom Lukin de la Universitatea din Vladivostok, într-un interviu pentru mass-media rusă. Dacă Rusia vrea să ia parte la economia asiatică înfloritoare, trebuie să își dezvolte regiunea Pacific, este de părare acesta.

Kremlinul nu are nimic împotriva investitorilor din Regatul Mijlociu, care este în același timp a doua economia a lumii. Dar Moscova vrea ca Beijingul să nu își extindă foarte mult influența în această regiune de importanță strategică pentru Moscova, care se află la o depărtare de 6000 de kilometri de capitală.

Timp de decenii Vladivostok a fost gazda flotei sovietice din Oceanul Pacific și astfel un oraș închis. Acum însă Putin planifică investiții de miliarde. Iar din punct de vedere al cererii din regiune, statul trebuie să investească mult în avans înainte să se vadă capital privat curgând simțitor în regiune. Pentru summit-ul Asia-Pacific de la Valdivostok au fost deja create în urmă cu trei ani de zile drumuri mai bune și autostrăzi, dar și o nouă universitate, toate acestea în schimbul unei investiții de 16 miliarde de euro.

Putin a anunțat de asemenea construirea unei zone economice speciale în Orientul Îndepărtat. Nivelul mic al taxelor ar trebui să atragă producătorii japonezi de automobile pentru formarea unui joint-venture. Dacă acest lucru chiar se va materializa, liderul rus nu a dorit să precizeze. Până ce situația se va îmbunătăți vor mai trece ani de zile, iar acesta acuză criza economică și sancțiunile occidentale de pe fondul crizei ucrainiene.

În atragerea investitorilor către Vladivostok, șeful de la Kremlin se va baza și pe un oaspete neobișnuit: fostul star al serialului Baywatch, Pamela Anderson. Ceea ce pare o cascadorie de PR a lui Putin, a fost de asemenea confirmată de actrița americană într-un interviu: ea va vorbi pe agitata coastă a Oceanului Pacific despre protecția animalelor și progresul științific, sau despre cum putem face lumea ceva mai bună.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Moskau-pumpt-Milliarden-in-Fernen-Osten-article15766156.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + = 13