Mult prea sfintitii bihoreni anchetati de DNA

palatul-episcopal-ortodox-oradea-029

Procurorii DNA Oradea efectuează joi percheziții la sediul Episcopiei Ortodoxe din Oradea și la Mănăstirea Izbuc într-un dosar care implică fapte de corupție. Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, ar fi vizați arhimandritul Mihail Tărău, starețul mănăstirii, și episcopul Sofronie Drincec.

Mihail Tărău este fratele Cameliei Dindelegan, trimisă în judecată într-un dosar de corupție în care mai sunt acuzați rectorul Universității Oradea – Constantin Bungău, decanul Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea – Floare Chipea, și soțul Cameliei Dindelegan – Vasile Marin Dindelegan. .

Camelia Dindelegan este judecată pentru cumpărare de influență și dare de mită (două infracțiuni), ambele în formă continuată, fiindcă a obținut cu ajutorul unor mite gradul de profesor universitar.

Acuzațiile DNA:

“În perioada iunie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Dindelegan Camelia Maria, cadru universitar, cu ajutorul inculpatului Dindelegan Vasile Marin, a oferit în mai multe rânduri, inculpatei Chipea Floare, în calitate de decan al Facultății de Științe Socio – Umane din cadrul Universității din Oradea foloase în valoare totală de 7.950 lei, iar inculpatului Bungău Constantin, în calitate de rector al Universității din Oradea, bunuri materiale în valoare de aproximativ 1.902 lei.
Foloasele respective au fost primite în schimbul demersurilor efectuate de inculpații Chipea Floare și Bungău Constantin pe lângă alte persoane din conducerea universității, precum și prin îndeplinirea cu rea credință a unor atribuții de serviciu, având ca scop acordarea titlului didactic de profesor universitar inculpatei Dindelegan Camelia Maria.
Aceste demersuri făcute de cei doi inculpați au constat în:
– influențarea persoanelor din conducerea universității astfel încât să fie scos la concurs un post didactic de profesor universitar;
– aprobarea scoaterii la concurs a postului didactic menționat;
– avizarea comisiei de concurs;
– întocmirea diferitelor acte necesare validării concursului.
Ulterior, ca urmare a demersurilor efectuate de către inculpații Chipea Floare și Bungău Constantin, inculpata Dindelegan Camelia Maria a obținut gradul didactic maxim în ierarhia posturilor universitare, respectiv acela de profesor universitar”, anunta DNA în luna august, când dosarul a fost trimis în instanță.La ora incheierii acestui articol, ni s-a comunicat ca Percheziţiile la Episcopia Ortodoxă a Oradiei şi la Mănăstirea Izbuc s-au încheiat, joi, în jurul orei 17.30. Nici o persoană nu a fost condusă la sediul DNA Oradea, pentru audieri. Evident ca procurorii au ridicat mai multe documente de la cele două sedii, cum, tot evident…:-) Episcopia si Patriarhia Română nu au dat nici un comunicat pe acest subiect.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 9 = 63