Multitaskingul dăunează creierului si carierei

multi-tasking-momAi auzit probabil că multitaskingul este problematic, însă noi studii arata ca acesta ucide performanța și poate chiar afecta creierul. Cercetarile efectuate la Universitatea Stanford au descoperit ca multitaskingul este mai puțin productiv decât atunci când faci doar un singur lucru.

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care sunt în mod constant bombardaţi cu mai multe fluxuri de informații electronice nu pot fi atenţi, sau să-şi amintească informații, sau să treacă de la un loc de muncă la altul, la fel ca și cei care au efectuat doar o singură sarcină.

Multi-tasking-Mornings

O abilitate specială?
Dar ce se întâmplă dacă unii oameni au un dar special pentru multitasking? Cercetatorii de la Stanford au comparat grupuri de persoane cu un caracter bazat pe multitask și încrederea lor că ajută performanța. Acestia au descoperit ca cei care cred inrait că multitaskingul le stimulează performanța, au fost de fapt mai rai la multitasking decât cei cărora le place să facă doar un singur lucru.

Cei care fac mereu mai multe lucruri in acelaşi timp, au avut mai multe probleme în organizarea gândurilor și filtrarea de informații irelevante şi au fost mai lenti la trecerea de la o sarcina la alta. Activitățile multiple reduc eficiența și performanța, deoarece creierul se poate concentra doar pe un singur lucru la un moment dat. Atunci când încerci să faci două lucruri în același timp, creierul tau nu are capacitatea de a efectua ambele sarcini cu succes.

multitasking-at-office

Activitățile multiple reduce IQ-ul

Cercetările arată, de asemenea, că, în plus față de încetinire, multitasking scade IQ-ul. Un studiu de la Universitatea din Londra a descoperit ca participantii care au realizat mai multe lucruri în timpul sarcinii cognitive au experimentat un scor scăzut al IQ-ului, similar cu ceea ce i-ar aștepta în cazul în care ar fuma marijuana sau ar sta treji toată noaptea.

multitasking-driving

Multitaskinngul afectează creierul
S-a crezut mult timp ca tulburarile cognitive produse de multitasking sunt temporare, dar noile cercetari sugereaza altfel. Cercetatorii de la Universitatea din Sussex din Marea Britanie au comparat durata de timp pe care oamenii o petrec pe mai multe dispozitive (cum ar fi mesajele text trimise în timp ce se uită la TV) cu scanari RMN ale creierelor acestora.

Aceştia au descoperit ca cei care fac mai multe lucruri in acelasi timp au avut mai putină densitate a creierului in cortexul cingular anterior, o regiune responsabilă pentru empatie, precum și de controlul cognitiv si emotional. Neurologul Kep Kee Loh, autorul studiului, a explicat: “Eu simt că este important să se creeze o conștientizare că modul în care interacționăm cu dispozitivele ar putea schimba modul în care gândim și aceste modificări ar putea fi produse la nivelul de structura a creierului. “

TalentSmart a testat mai mult de un milion de oameni și a constatat că 90% din artiștii interpreți sau executanți de top au EQ-uri mari. Dacă într-adevăr multitaskingul deteriorează cortexul cingular anterior (o regiune a creierului cheie pentru EQ) așa cum sugerează cercetarile curente, se va reduce EQ-ul în acest proces. Deci de fiecare dată când faceti mai multe lucruri în acelaşi timp, nu este afectată doar performanța; ci ar putea fi foarte bine deteriorată o zonă a creierului care este critică pentru succesul nostru în viitor la locul de munca.

http://www.talentsmart.com/articles/Multitasking-Damages-Your-Brain-and-Your-Career,-New-Studies-Suggest-2102500909-p-1.html

One thought on “Multitaskingul dăunează creierului si carierei

  1. Pingback: De ce isi dau demisia cei mai buni angajati, oamenii nu părăsesc locurile de muncă, ei părăsesc managerii | scurt si la obiect

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

52 + = 54