Munca DNA pe 2014, arestari, condamnari de ministrii, patroni celebri, dar si calendarul DNA 2015

 

penal-266x127

Munca DNA pe 2014, arestari, condamnari de ministrii, patroni celebri, dar si calendarul DNA 2015

Inainte de prezentarea retrospectiva pe 2014 a arestarilor si condamnarilor cu ecou public semnificativ un site de umor politic a gandit si un calendar DNA 2015 -:),,,,ilustrat cu politicieni care merită anchetați și condamnați..

Snapshot 2015-01-01 15-09-46

 In 2014, mai multi ministri si fosti ministri au fost condamnati la inchisoare si au ajuns dupa gratii .

Relu Fenechiu a schimbat scaunul de ministru al Transporturilor, cu 5 ani petrecuti in puscarie, in dosarul Transformatorul .

Fostul premier Adrian Nastase a primit o noua condamnare cu executare-de 4 ani – in dosarul Zambaccian.

Adrian Nastase a petrecut in detentie 226 de zile , dupa comasarea pedepselor (cu cea din Trofeul Calitatii) si implinirea termenului de eliberare conditionata.

Fostul ministru al tineretului , Monica Iacob Ridzi, si- a aflat prima sentinta : 5 ani cu executare.

Au ajuns la final si dosarele fostilor ministri Zsolt Nagy , Tudor Chiuaru si Codrut Seres – daca in dosarul Posta condamnarile au fost cu suspendare, in cel al Privatizarilor Strategice verdictul definitiv va fi dat peste citeva zile.

Si fostul ministru Sorin Pantis a ajuns intr-o celula: pentru 2 ani si 8 luni in cauza Rompetrol si 7 ani pentru privatizarea frauduloasa a ICA, alaturi de omul de afaceri Dan Voiculescu.

Patronul trustului Intact a incasat 10 ani de inchisoare , fiind judecat, respectiv cercetat, in alte doua dosare de santaj.

A stat o vreme in arest preventiv si judecatorul Stan Mustata,de la Curtea de Apel Bucuresti, prins chiar la inaintea ultimului termen al dosarului ICA si suspectat de luare de mita in schimbul unor sentinte favorabile.

2014 nu a fost un an bun pentru parlamentari. Daca trei sferturi din an ridicarile de imunitati au fost blocate, dupa alegerile prezidentiale, procedurile au curs : doar Daniel Chitoiu, Florin Popescu si Vlad Cosma au scapat cu imunitatea intacta.

Au ajuns insa in fata anchetatorilor pentru abuz in serviciu si trafic de influenta iar unii dintre ei chiar in arest preventiv : Valerian Vreme, Ecaterina Andronescu, Serban Mihailescu – in dosarul Microsoft EADS, Mircea Rosca si Ion Dinita -pentru coruptie si afaceri cu bani publici, Catalin Teodorescu, Marko Attila – in scandalul Despagubirilor Ilegale, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam -in dosarul Retrocedarilor.

Mai trebuie sa amintim aici ca fostul ministru si actual senator Miron Mitrea a fost condamnat in prima instanta la 2 ani cu executare pentru coruptie, iar senatorul Sorin Rosca Stanescu a ajuns dupa gratii pentru 2 ani si 4 luni in dosarul Rompetrol.

Procurorii au dat iama si in teritoriu : nu mai putin de 17 presedinti de consilii judetene si zeci de primari sunt cercetati, arestati preventiv sau trimisi in judecata. Iata citeva nume : Aristotel Cancescu, Horia Uioreanu, Tudor Pendiuc, Mircea Cosma, Gheorghe Bunea Stancu, Cristinel Bagiu, Romeo Stavarache, Mircea Molot, Titu Bojin, Ghe Stefan, Adrian Duicu, Nicusor Ctinescu si Radu Mazare. Primarii Emilian Frincu, Sorin Apostu si Mircia Gutau au fost condamnati deja la inchisoare, la fel ca fostul presedinte al Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu- acesta din urma doar in prima instanta.

Justitia a facut curatenie si in fotbal : peste 34 de ani dupa gratii au insumat Ion si Victor Becali, Jean Padureanu, Gigi Netoiu, Meme Stoica, Gica Popescu , Cristi Borcea , Gheorghe Copos – in dosarul transferurilor. Copos are de stat in total 4 ani si 4 luni , fiind condamnat si in dosarul Loteria 1.

E ancheta si la Petrolul Ploiesti, actionarii clubului, fratii Capra si directorul Marius Bucuroiu fiind arestati preventiv. De asemenea, fostul sef al LPF, Dumitru Dragomir a fost trimis in judecata pentru evaziune , delapidare si spalare de bani, in dosarul vinzarii drepturilor de televizare. Iar fostul patron al Universitatii Craiova , Dinel Staicu, a ajuns dupa gratii pentru 5 ani, pentru mituirea unei judecatoare.

Bomba anului a fost insa, in iunie, arestarea fratelui presedintelui, Mircea Basescu, pentru ca ar fi luat bani de la Bercea Mondial, ca sa-l scape de inchisoare, ocazie cu care seful statului a avut o atitudine transanta.

In toamna au bubuit mai multe dosare de coruptie in care au ajuns dupa gratii mai multi oameni de afaceri : Dorin Cocos, Nicolae Dumitru (NIRO)- in dosarul Microsoft, pentru primirea unor presupuse spagi de milioane de dolari.

9 fosti ministri, printre care europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău sunt cercetati in acest dosar. Numele lui Dorin Cocos apare si -n dosarul Despagubirilor Supraevaluate de milioane de euro, care a dus la arestarea preventiva a fostei sefe a DIICOT, Alina Bica si a unor persoane din fosta conducere a ANRP.

Din rindul oamenilor de afaceri, au mai ajuns in arest Dan Adamescu, Alin Ionescu , Dragos Balteanu si Teodor Berna, pentru mituirea unor judecatori (primul ) si fraude fiscale. Tot lacomia l-a bagat in arest preventiv si pe fostul presedinte al Camerei de Comert a Romaniei, Mihail Vlasov, prins in flagrant cu o mita de un milion de euro.

La capatul a 8 ani de procese, au fost condamnati -inca nedefinitiv- Ovidiu Tender si Marian Iancu , in dosarul RAFO -Carom, iar in acest an au fost trimisi in judecata in dosarul Carpatica fostul sef al ASF, Dan Radu Rusanu, Marian Mirzac, omul de afaceri Ilie Carabulea , cumnatul lui Adrian Nastase, Dan Odobescu si sotia fostului ministru de finante, Laura Chitoiu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 8 = 1