Munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapă greu, chiar si in Bihor

munca-la-negru
Munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapă greu, iar amenzile contravenționale și dosarele penale sunt variantele de luptă, a declarat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat la Inspecția Muncii.

“Depistarea a peste o mie de persoane care munceau fără forme legale, într-o săptămână de controale, din care 951 într-un singur județ, reprezintă un semnal pentru inspectori că, munca la negru este un obicei de care unii angajatori scapă greu. Dacă în anumite inspecții am ales întâi varianta controlului preventiv, cu avertismente și consiliere a angajatorilor, pentru munca fără forme legale sau ocoliri ale legii prin mascarea unui program de lucru prelungit în unul de o oră sau două, toleranța este zero și sancțiunile pe măsură. Amenzi contravenționale sau dosare penale vor fi variantele de luptă permanentă cu fenomenul numit popular muncă la negru”, a spus Bratu.

Inspecția Muncii a desfășurat, în perioada 17 — 21 octombrie 2016, acțiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.211.700 de lei, adică 270.000 de euro. Au fost depistate 1.040 de persoane care lucrau la negru.

“În domeniul relațiilor de muncă, la nivel național s-au aplicat amenzi în valoare de 972.000 de lei din care 710.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancționați 352 de angajatori. În aceeași perioadă, în domeniul securității și sănătății în muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 239.500 de lei. Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 80 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Au fost sancționați 831 de angajatori în domeniu”, informează Inspecția Muncii.

In Bihor, Şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Bihor, Marius Rotar, care miercuri a prezentat bilanţul acţiunilor de control din primele 9 luni ale anului 2016 preciza: “Controalele au fost efectuate inopinat, atât ziua cât şi noaptea, în zilele lucrătoare, dar şi în zilele de repaus săptămânal. Grav este că unii agenţi economici recidivează. În timpul controalelor efectuate, 13 angajatori au recidivat în munca fără forme legale, toţi agenţii fiind de pe raza municipiului Oradea”. Pe orase “Topul muncii la negru”  ca numar de firme amendate pentru aceasta abatere arata astfel: Oradea (121), urmate de firmele din Beiuş (18) şi de Marghita (12).Amenda minima a fost de 10000 lei fara posibilitatea de imblanzire spre avertisment, si aceasta pe o persoana depistata ca munceste la negru. Pe cele 9 luni de la inceputu anului, ITM a facut peste 1800 de controale si a amendat firmele cu o suma ce depaseste o jumatate de milion de euro (2,6 mil lei).

O statistica ce poate da idei este legata de faptul ca la  30.09.2016, în Bihor erau înregistraţi 20.615 agenti economici, cu 192.277 contracte individuale de muncă iar la 1 ianuarie 2016, existau 19.693 de firme cu 184.807 de contracte e munca, adica media de 9,6 angajati pe firma din ianuarie a scazut la 9.3 in septembrie in conditiile cresterii numarului de firme cu circa 1000.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 8 =