MUNCA la negru. Firmele dovedite că folosesc muncitori fără CONTRACT riscă să fie închise

Firmelor care folosesc lucrători la negru ar urma să le fie stopată activitatea de către inspectorii muncii, conform programului de guvernare al actualului Executiv.

Măsura ar avea drept scop combaterea muncii nedeclarate şi ar fi însoţită de majorarea drastică a amenzilor şi de realizarea unei baze de date cu toţi lucrătorii din domeniile cu risc mare de muncă la negru, în care să figureze datele personale ale unor astfel de angajaţi şi chiar fotografiile acestora.

În plus, „angajatorii vor fi obligaţi să-şi actualizeze informaţiile odată cu angajarea/concedierea de personal şi să notifice autorităţile care administrează contribuţiile sociale”, este indicat, în linii mari, planul Executivului de combatere a muncii nedeclarate.

De asemenea, potrivit autorităţile ar urma să-şi sporească eforturile şi în ceea ce priveşte evaziunea. „România are cel mai mic grad de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Este necesară cooperarea interinstituţională consolidată în scopul reducerii evaziunii. Propunem angajarea unor contracte de performanţă pentru ANAF, cu ţinte trimestriale şi măsuri corective automate la derapajele de la ţinta stabilită, precum şi un program de reducere a muncii la negru”, mai este explicat în programul de guvernare.

În prezent, Codul Muncii stabileşte că primirea la muncă a maximum cinci persoane fără a încheia cu acestea contracte individuale de muncă este o faptă ce se pedepseşte cu amendă între 10.000 şi 20.000 de lei pentru fiecare individ. De exemplu, dacă un inspector de muncă identifică trei persoane ce lucrează la negru, angajatorul riscă o amendă minimă de 30.000 de lei şi una maximă de 60.000 de lei.

Iar primirea la muncă a peste cinci persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă cu acestea este o faptă ce se sancţionează fie cu închisoare de la trei luni la doi ani, fie cu amendă penală. În cazuri de acest fel, persoana care poate ajunge la închisoare este reprezentantul legal al companiei sau directorul general, mai arată sursa citată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 6 = 4