Muntele Everest trebuie măsurat din nou

imago67114425h

Aproape doi ani au trecut de la cutremurul puternic care a zguduit Nepal. Estimările arată că magnitudinea de 7,8 grade ar fi putut avea efecte asupra înălțimii masivului muntos. India vrea să măsoare din nou cel mai înalt vârf din lume.

Cel mai mare munte din lume va fi măsurat din nou. India vrea să trimită o expediție către Muntele Everest în țara vecină, Nepal, pentru a verifica dacă masivul muntos are aceeași înâlțime și după cutremurul devastator de acum doi ani de zile, raportează ziarul The Hindu. După datele Institutului Național de Cadastru, misiunea va începe în două luni de zile.

Oficial cel mai înalt vârf muntos din lume, care este situat la granița dintre China și Nepal, măsoară 8848 de metri. Cifra se bazează pe măsurători efectuate de oamenii de știință indieni în anul 1955. China a ajuns la doar 8844 de metri în cadrul măsurătorii pe care a efectuat-o în anul 2005. Oamenii de știință suspectează că, cutremurul devastator cu magnitudinea de 7,8 grade, ce a avut loc în aprilie 2015, a avut efecte semnificative asupra înălțimii sale. Estimările arată că el ar fi trebuit să piardă minim un metru înălțime.

Himalaya este un lanț muntos relativ tânăr, care a apărut din coliziunea a două plăci tectonice și crește în fiecare an cu circa doi centimetri în înălțime. Chiar și după remăsurare, Muntele Everest rămâne cel mai înalt munte din lume. Vârful K2 situat în Pakistan are cu peste 200 de metri mai puțin.

La cutremurul din aprilie 2015 aproape 9000 de oameni au decedat, peste 21.000 au fost răniți. 3,5 milioane de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Alunecările de teren au declanșat de asemenea avalanșe care au mai ucis alți 21 de alpiniști. După cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade au mai existat circa 400 de replici. Pagubele sunt estimate la zece miliarde de dolari americani. Aproape 500.000 de familii trăiesc și acum în adăposturi provizorii din corturi. După datele oficiale 61.000 de case au fost ridicate din nou.

http://www.n-tv.de/wissen/Mount-Everest-soll-neu-vermessen-werden-article19636047.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

37 − = 35