Mussolini, al doilea dictator, după Hitler, care devine protagonistul unui film de comedie

Un Mussolini în viaţă şi aproape agreabil străbate şi seduce o Italie debusolată în comedia “Sono tornato”, lansată joi în această ţară, cu o lună înainte de alegerile legislative, informează AFP.

Acest film preia cu fidelitate tiparul oferit de “Er is wieder da” (2015), o comedie germană adaptată pentru marele ecran pe baza unui bestseller scris de Timur Vermes, ce prezintă succesul fulminant al unui Adolf Hitler care revine la viaţă în Germania contemporană, în anul 2012.

În “Sono tornato”, Mussolini, interpretat fără tuşe caricaturale de Massimo Popolizio, este acela care se trezeşte în Roma în anul 2016 şi descoperă o Italie multietnică şi pe punctul de a recunoaşte căsătoriile gay.

Reperat de un cineast debutant şi ambiţios, personajul Mussolini se îmbarcă într-un fel de “road trip” foarte amuzant, pentru a-i întâlni pe italienii zilelor noastre, înainte de a deveni vedetă de televiziune, unde toată lumea crede că are de-a face cu un actor de comedie.

La fel ca în cazul filmului german, regizorul Luca Miniero integrează secvenţe cu întâlniri ale actorului deghizat în Mussolini şi trecători, care îl întâmpină cu zâmbete, îi cer să facă selfie-uri alături de el şi îi adresează salutul fascist.

În scene de pură ficţiune, dar şi în cele care par desprinse dintr-un documentar, dialogul este liber: un ţăran italian spune că vrea să îi arunce pe toţi imigranţii în mare – cu excepţia ginerelui său -, iar un napolitan se declară favorabil ideii de dictatură pentru a readuce ordinea în ţară, insistând însă pentru “o dictatură liberă, cu două partide”.

“Nu am vrut să facem un proces al lui Mussolini, istoria l-a judecat deja. Am vrut să vorbim despre italieni”, a declarat pentru AFP Luca Miniero, care a adaptat deja pentru publicul italian o populară comedie franceză, “Bienvenue chez les Ch’tis”, difuzată în Italia sub titlul “Benvenuti al Sud”.

“Am descoperit o Italie fără direcţie politică, destul de rasistă, furioasă, puţin deprimată, care îşi caută un conducător puternic. Dar am găsit-o totuşi mai umană decât Germania din filmul ‘Er ist wieder da’, există mai puţină furie”, a adăugat regizorul italian.

În filmul italian, fostul dictator cântă, plânge şi râde. Este prea uman, potrivit unora dintre critici, care regretă faptul că o singură bunică evreică, suferind de Alzheimer, îşi aminteşte în acest film de realitatea fascistă. “În epocă, oamenii râdeau la fel ca acum, în epocă ei credeau că Mussolini era un actor de comedie”, spune acel personaj.

Puţin câte puţin, comicul lasă loc unei realităţi care a îngheţat zâmbetele spectatorilor italieni. “De ce să faci glume despre imigranţi? Dacă aveţi şobolani în casă, nu chemaţi un actor de comedie, îi chemaţi pe cei de la deratizare”, declară personajul Mussolini în prima sa emisiune de televiziune.

“La început râzi, apoi îţi e puţin ruşine de râsetele noastre”, explică regizorul italian. “În fond, Mussolini e unul dintre ai noştri, nu a plecat niciodată cu adevărat dintre noi”, a adăugat cineastul italian.

În box office, filmul s-a clasat pe locul al treilea în ziua lansării sale, cu 16.500 de spectatori, fiind devansat de “The Post” (regizat de Steven Spielberg, 28.500 de spectatori) şi “Maze Runner: The Death Cure” (regizat de Wess Ball, 20.500 de spectatori).

“Mi-a plăcut foarte mult filmul german din urmă cu doi ani. Acesta m-a făcut să râd mai puţin, m-a emoţionat mai mult”, spune Matteo, un student de 24 de ani, la finalul unei proiecţii ce a avut loc într-un cinematograf din Roma.

“Există o parte a Italiei şi italieni care regretă timpurile în care exista ordine, iar asta îţi dă de gândit”, a adăugat un bărbat de aproximativ 50 de ani, care a preferat să îşi păstreze anonimatul.

Luca Miniero afirmă că a fost “o pură întâmplare” faptul că filmul lui a fost lansat cu doar o lună înainte de alegerile legislative din Italia. Specialiştii se aşteaptă la un progres al partidelor populiste şi de extrema dreaptă.

Personajul creat de cineastul italian îi atacă pe toţi rivalii lui, fără a face nicio diferenţă între ei, însă regizorul speră că acest film îi va determina pe italieni să se meargă la vot. “Nu riscăm o întoarcere la fascism cu tancuri pe stradă, dar ne aflăm deja în plin populism”, a avertizat el.

Şi acest lucru se întâmplă, spune regizorul peliculei, chiar dacă Mussolini din pelicula lui, reluând cuvintele rostite de adevăratul Mussolini, îi previne pe italieni într-un monolog plin de blazare: “Nu e greu să guvernezi această ţară, e doar inutil”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 81 = 91