Muștele de măsline, problemă pentru fermierii italieni
Fermier de măsline în regiunea italiană Toscana ar trebui să fie o slujbă onestă, nu-i așa? Dar pentru Cesare Buonamici acum este un infern. Muștele de măslini au distrus mare parte din recolta anului în Italia. Beneficiară ar putea fi o țară care până acum a avut puțin de-a face cu măslinele.
În mod normal, presatorii de măsline precum Cesare Buonamici lucreză la foc continuu până în pragul Crăciunului. Dar în acest an mașinile fermierilor ecologici din Fiesole, regiunea Toscana stau liniștite de mult. Buonamici spune că au produs abia jumătate decât produc de obicei. În situația sa se află cea mai mare parte din producătorii de ulei din Italia în acest an. Muștele măslinului au distrus o mare parte din cultură.
Cele mai afectate regiuni sunt Toscana și Umbria. Regiunile italiene sunt renumite pentru uleiuri de cea mai bună calitate, din clasa uleiurilor de măsline extra virgine. Recoltele distruse vor fi simțite nu doar de producători ci inclusiv de consumatori . Prețurile vor ajunge să crească pentru consumatori cu peste 60%, estimează Buonamici.
În continuare la Fiesole situația este chiar mai rea. Federico Leszczynski spune arătând un flacon verde de ulei gol pe jumătate că acela este ultimul ulei rămas și chiar și acela este de anul trecut. Anul acesta nu a produs nici măcar o singură sticlă. Pe moșia lui Tenuta Ronci, Leszczynski este om de știință în domeniul agriculturii. În anii buni peste 10.000 de sticle de jumătate de litru pot fi umplute cu recolta rezultată din 1700 de măslini, iar sticla se vinde la un preț mediu de 8 euro.
http://www.n-tv.de/wirtschaft/Olivenfliege-laesst-Italiens-Bauern-weinen-article14165676.html