MUZEUL OF,OF,…

 Oradea - Reabilitare.Cetate-Iulie2012-03

SE MUTA SAU NU MUZEUL?!

Relocarea Muzeului Crisurilor, a declansat o adevarata nebunie. Lansata anul trecut drept idee, de catre primarul Ilie Bolojan si presedintele Consiliului Judetean Cornel Popa, mutarea muzeului este reluata, hotarat de aceasta data in urma cu doua saptamani.Doar ca nu intodeauna socotelile de acasa se potrivesc cu cele din targ, iar drept urmare acest subiect a devenit unul controversat, impartit in pareri pro si contra; pe de o parte primarul, iar pe de alta parte restul lumii.

06.03.2014  Pareri pro si contra

Scanteia s-a aprins in momentul in care Bolojan declara intr-o conferinta de presa ca vrea sa mute  Muzeul din Garnizoana in Cetate. Cu o serie  de teorii isi sprijina ideea mergand pe faptul ca spatiul actual al  muzeului este prea mare, nu se pot plati facturile pentru curentul electric, investitia in raport cu incasarile este josnica: “Încasările Muzeului pe un an nu asigură costurile curentului electric pe o singură lună” declara Bolojan. In concluzie, ar fi o singura solutie , mutarea muzeului intr-un spatiu mai mic, care ar fi si mai usor de intretinut, iar  cu asta  Cetatea ar castiga si mai multa atractivitate. Tot dupa parerea primarului, Garnizoana ar putea gazdui alte locatii care la ora actuala platesc chirie pentru spatiu, spre exemplu Consiliul Judetean, Prefectura, Directia de Evidenta a Persoanelor si altele.

13.03.2014  Sar si muzeografii

Ideea edilului nu a fost de loc pe placul  muzeografilor, de partea cealalta iesind la rampa  Aurel Chiriac, directorul muzeului care sustine cu totul altceva, afirmad ca incasarile acopera cu mult cheltuielile, iar in perioada anului trecut cu numai 6 Sali vizitabile  acestea au  ajuns la 736.000 de lei, mai precis 9.5% din buget, achitand fara problem  facturile de curent. Noua locatie propusa de edil nu ii este deloc pe plac directorului, care sustine cu tarie ca spatiul este mult prea mic, atmosfera nu este una potrivita pentru a gazdui  opere de arta, in sali se simte igrasia. In plus parearea directorului  este ca investitorii si sustinatorii muzeului vor lasa “armura “ jos si nu vor  mai investi  financiar  daca acesta va fi mutat.Astfel parerile sunt impartite, s-au scris  chiar si petitii cu “Salvati Muzeul Tarii Crisurilor”, totusi edilul Oradiei spera ca se poate rezolva in favoarea mutarii.

Acestea fiind spuse, se pare ca deznodamantul acestei situatii il vom afla pana la pasti:  “E adevărat, va trebui să ne hotărâm până la Paşti dacă mutăm Muzeul sau nu, pentru că altfel nu va mai exista timp pentru refacerea proiectului şi licitarea lucrărilor, dar eu spun că se poate” declara Ilie Bolojan.

20.03.2014  Bolojan nu mai e singur!

Fire autoritara si neinfluentabila, primarul a reusit sa atraga de partea sa un aliat si anume pe insusi presedintele Consiliului Judetean, Cornel Popa. Dupa taraboiul care s-a iscat se pare ca balanta se inclina in favoare edilului, idea mutarii muzeului ii “ prinde” si pe ceilalti.

Prefectul Claudiu Pop, pare sa fie si el de acord cu relocarea, desi nu o spune public, reiese din declaratia data intrebarii daca institutia pe care o conduce este sau nu implicata in mutarea muzeului: “ Prefectul nu are atribuţii în această problemă, care este de resortul Consiliului Local şi Consiliului Judeţean, dar vă pot spune că din punct de vedere economic, al Prefecturii şi al serviciilor deconcentrate, pe care le coordonez, ar fi oportun să avem un Palat Administrativ care să cuprindă Consiliul Judeţean, Prefectura, Serviciul Paşapoarte, ANIF (n.r. – sucursala judeţeană a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare), care stau în chirie, împrăştiate prin oraş sau chiar în afara oraşului, ca multe alte instituţii din cele peste 40 aflate în coordonarea Prefecturii” “.

In concluzia celor spuse ar fi mai convenabil pentru toti relocarea muzeului: spatiu mai mic, taxe si cheltuieli mai putine,  posibilitatea  oamenilor de a vizita doua monumente in unul: cetate si muzeu?.

Cum se va incheia aceasta “problema” vom vedea, dupa spusele edilului: “pana la pasti”!.

——————————————————————————————————————————————————————————–

regular_smile…….in ciclul sa vizitam cetatea, orasul…

Dati o tura prin oras, serviti o cafea, aduci fata acasa, scoti vinu’ ala bun rose’, aprinzi lumanarile, faceti un playlist dragut pe youtube, spiritele se incing, incepi sa-i desfaci sutienul, muzica se intrerupe brusc si se aude blana in boxe: “Sunt Varu’, de aici ma ocup eu…

One thought on “MUZEUL OF,OF,…

 1. Of, doamne, ce gandire.

  Tu crezi ca obiectivele turistice sunt facute sa fie vizitate doar de oamenii locului?
  Musai, sa fie inghesuite unul in altul, sa scape taranul Oradean cat mai repede de cultura. Doamne feri’, poate-l ajuta cultura sa devina mai destept, mai cumpatat. Doamne feri’!

  Pentru a te lumina un pic, obiectivele turistice sunt facute in primul rand pentru a atrage turisti din afara acestui spatiu. Pentru ca banii sa intre in Oradea. Daca ii rulam doar pe cei de aici nu rezolvam nimic.

  Un turist strain n-o sa vina in Oradea sa vada un singur obiectiv. Daca o sa vina, o sa fie pentru ca se deplaseaza inspre Cluj, Sibiu Sighisoara unde are ce vedea si unde poate sta mai multe zile. Sau poate o ia, indirect, prin Timisoara si o sa ocoleasca Oradea, ca oricum nu are ce vedea aici.

  Insa, daca o sa aiba orasul un complex de obiective turistice pe care sa le viziteze, o sa stea turistul mai mult in Oradea. Poate sta doua, trei zile, sau chiar mai mult si o sa viziteze linistit tot ce are de vizitat. O sa plateasca cateva nopti de cazare, cateva mese. Mai cheltuie niste bani.

  Turistul care vine la Baile Felix si la Baile 1 Mai, mai da o fuga prin Oradea si lasa si el niste bani aici. Plateste un bilet de autobuz, o parcare, o masa in oras, cateva beri etc. Traverseaza un traseu turistic de unde mai poate cumpara una alta si astfel economia locala este ajutata si afacerile locale pot sa-si plateasca mai usor impozitele.

  Nu este de mirare ca Oradea este atat de inapoiata fata de marile orase din jurul nostru, cand o gandire atat de simplista ne conduce. Bolojan nu asculta de nici un specialist. Face numai cum il taie capul si are impresia ca este autoritatea absoluta, si ca nu are cum sa greseasca. Imi pare rau, dar prin aceasta atitudine va face mai mult rau decat bine.

  De altfel, un singur lucru il face bine. Sau il facea in primul mandat, ca acum nici asta nu-i mai reuseste. Ducea lucrurile la bun sfarsit. Dar in momentul in care esti hotarat sa duci lucruri la bun sfarsit, chiar daca nu aduce nimanui nici un beneficiu nu se mai cheama ca esti ambitios, ci incapatanat.

  L-am votat si eu. Dar, din pacate, ca toti cei ce l-au precedat, m-a dezamagit in cel mai crunt mod cu putinta. Si nu cred ca ar fi fost alta situatia daca as fi ales pe altcineva.

  Sper ca te-am lamurit cat de cat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

36 + = 45