NAFTA este o afacere mai bună pentru SUA

009cf6e2d97fdecd29b3141c0e53935f

În prima sa zi de lucru noul președinte american Donald Trump a anulat negocierile privind Acordul Comercial Trans-Pacific (TTP). El are în vizor și acordul nord-american de liber schimb, NAFTA, care face din SUA contributor important și din Mexic profitorul principal, este de părere Trump. Dar se întâmplă chiar pe dos.

Donald Trump se uită cu ură către Mexic, crezând că țara vecină are mai mult succes ca și a sa. Acest lucru a fost mereu menționat de președintele american în campania electorală. El crede mereu că Mexicul câștigă în defavoarea sa.

Dovada evidentă pentru acest lucru este excedentul comercial pe care țara vecină îl înregistrează, în comparație cu deficitul bugetar al Statelor Unite. Trump crede că vina o poartă acordul NAFTA, acordul care creează o zonă de liber schimb pe întregul continent nord-american, din Canada și până în Mexic. Trump mai este de părere că acest acord a mutat locurile de muncă către Mexic și a condus la excedentul comercial al latinilor. Dar lucrurile stau pe dos, SUA nu pierde nimic din acest acord, iar Mexicul nu câștigă chiar atât de multe. Acordul nu a îmbunătățit situația economică din Mexic pentru oamenii de rând.

A fost un acord istoric, în 1994 când două state puternic industrializate, SUA și Canada, au semnat un acord de liber schimb cu o țară în curs de dezvoltare, Mexicul. Pas cu pas vămile și granițele au fost desființate, porțile s-au deschis pentru un comerț liber, iar produsele americane s-au răspândit pe piața mexicană.

Spre exemplu fermierii americani au exportat masiv către Mexic produsele lor agricole la prețuri avantajoase, chiar modificate genetic, precum porumbul. Atunci numeroși fermieri cu afaceri mici au trebuit să închidă, pentru că nu puteau concura cu prețurile mici din “El Norte”.

Estimările arată că până în anul 2000 peste un milion de fermieri mexicani și-au pierdut locul de muncă. Faptul că guvernul mexican a redus subvențiile și a refuzat să mai achiziționeze cantități enorme de pe piața locală, a înrăutățit și mai mult situația acestora. Mulți au părăsit satele și s-au mutat la oraș. Sau chiar în SUA, unde apoi lucrau pe câmpie pentru salarii reduse, producând bunuri care erau apoi exportate către Mexic.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Nafta-ist-ein-guter-Deal-fuer-die-USA-article19631842.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

16 − = 7