NASA găsește vapori de apă pe un satelit al lui Jupiter

98ac3a6e0283f19d05ffdeb845048f6c

Se știe deja de multă vreme că există apă pe satelitul lui Jupiter, Europa. Acum telescopul spațial “Hubble” a descoperit “fântâni” care sunt atât de mari încât viitoarele misiuni ar putea lua probe de apă, fără a fi nevoite să foreze în calota de gheață.

Astronomii de la autoritatea spațială americană NASA au identificat dovezi suplimentare pentru existența unor gheizere cu vapori de apă pe suprafața înghețată a satelitului lui Jupiter, Europa. Europa este doar unul din cei peste 50 de sateliți ai gigantului gazos și potrivit celor de la NASA, este candidatul principal pentru existența vieții în afara planetei noastre, iar oamenii de știință suspectează că este acoperit de un ocean vast sub acea calotă de gheață.

Fântânile de apă ar putea ajuta la luarea de probe din apele oceanului, fără a fi nevoie să se foreze calota groasă de gheață a stelitului, spune conducătorul științific al NASA, Geoff Yoder. Dacă se confirmă existența gheizerelor, compoziția apei oceanului ar putea fi studiată prin luarea de probe.

Fântânile au fost descoperite cu ajutorul telescopului spațial “Hubble” în emisfera sudică a satelitului. Jeturile de aburi ar atinge chiar și 200 de kilometri înălțime. Cele trei evenimente au fost surprinse pe parcursul a cinsprezece luni de zile, spune astornomul Willam Sparks de la Space Telescope Science Institute din Baltimore. Probabilitatea ca aceste jeturi să fie provocate de gheizere este foarte mare.

http://www.n-tv.de/wissen/Nasa-findet-Wasserdampf-auf-Jupitermond-article18728546.html

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 5 = 1