NATO pedepsește Austria

Sub presiunea Turciei, Austria va fi exclusă din cadrul unor programe importante de parteneriat din cadrul NATO. Ankara reacționează astfel la cerințele tot mai numeroase și mai persistente ale Vienei pentru întreruperea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE.

Datorită tensiunilor dintre Viena și Ankara soldații austrieci nu vor mai putea să desfășoare pe viitor anumite exerciții comune cu țările NATO. Interdicția este valabilă pe termen nedeterminat, iar Austria ar putea fi exclusă din toate programele importante de parteneriat ale aleianței. Motivul este dreptul de veto al guvernului de la Ankara, care reacționează astfel la cererile tot mai persistente ale guvernului de la Viena pentru întreruperea negocierilor de aderare a Turciei la UE și la criticile aduse politicii duse de președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Astfel, statele membre NATO vor să decidă să reformeze colaborarea cu cele 41 de state partenere din Europa sau Asia, inclusiv cu țările ex-sovietice, precum Georgia sau Ucraina, astfel ca pe viitor  fiecare țară să încheie un acord individual cu NATO. Astfel va fi ridicată blocada impusă de Austria de mai multe luni de zile pentru toate țările partenere în privința manevrelor militare comune.

Președintele Erdogan trebuie să se resemneze cu izolarea la care va fi supus de Austria, partener important în cadrul NATO, critică un diplomat de nivel înalt. În cercurile apropiate alianței se spune că tema conflictului din interiorul NATO va fi adresată deschis în cadrul următoarei reuniuni ce va avea loc joi, la care va lua parte chiar și președintele american Donald Trump. Prin această reformă vor putea fi implementate noi programe importante de parteneriat, sau reluate altele existente, precum programul “Parteneriatului pentru Libertate”, cu toate acestea, fără participarea Austriei.

http://www.n-tv.de/politik/Nato-straft-Osterreich-ab-article19854719.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 × = 14