Naveta Rosetta a ajuns pe cometă

_76774931_f2574f3d-28fb-489e-99a0-42b6ef07a3e0

Naveta Rosetta a ajuns pe cometă
După 10 ani de călătorie spaţială, naveta Rosetta, lansată de Agenţia Spaţială Europeană a ajuns pe cometa 67P/Churiumov- Gerasimenko, după o călătorie de 6,4 miliarde de kilometri. Pentru prima dată în istoria spaţială, timp de un an de zile, Rosetta va gravita în jurul cometei, observând în detaliu călătoria acesteia în jurul Soarelui.

“Suntem pe cometa!” a declarat Sylvain Lodiot de la centrul operaţiunilor din Germania al Agenția Spațială Europeană (ESA). “Este fantastic!” a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul general al ASE. “După 10 ani, cinci luni și patru zile de călătorie spre destinația noastră, looping în jurul Soarelui de cinci ori şi după o călătorie de 6,4 miliarde de kilometri, suntem încântați să anunțăm în cele din urmă că suntem aici “, a mai adăugat acesta.

Lansată la bordul unei rachete Ariane din martie 2004, Rosetta a avut de străbătut un traseu lung în jurul sistemului solar pentru a prinde din urmă cometa 67P. Rosetta va monitoriza timp de un an modul în care structura cometei se schimbă pe măsură ce apropierea de soare duce la creşterea temperaturii. Cometa 67P/Churiumov-Gerasimenko oribitează soarele o dată la şase ani, însă nu este vizibilă cu ochiul liber. Costul total al misiunii este estimat a fi de 1,3 miliarde de euro. Rosetta va trebui să continue propulsoarele la fiecare câteva zile pentru a menține o orbită triunghiulară la 100 km deasupra rocii de rotație.
http://www.bbc.com/news/science-environment-28659783

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + 3 =