NE AUDE?

Snapshot 2013-07-23 22-10-26

 

 

 

 

 

 

 

DOMNULE PRIMAR,  ASCULTATI  SPECIALISTI, “GURA LUMII” E ALTCEVA

Neasteptat de rezonabile si de bun simt au venit observatiile referitoare la tandemul de cuvinte “CULORI ORIGINALE” publicat ca o provocare la initiativa primariei de a restaura ARIPA VULTURULUI NEGRU.Am ales cu grija o fotografie a dlui primar ILIE BOLOJAN si am asociat-o cu obiectul discutiei, ca o sugestie evidenta de a asculta specialistii de bun simt si cu expierenta pe care SLAVA DOMNULUI, spre fericirea noastra, Oradea ii are.

Dar iata o parte din comentarii …….fara alte comentarii.

  1. Culorile originale??? Sa inteleg ca nu conteaza stadiul actual al culorilor aplicate de Teszari?? Culorile TREBUIE sa fie acestea de acum din zona RDS! Altfel cum va fi?? Sunt convins ca rezultatul final va fi subiect de scandal pt ca executantul castigator, cu siguranta nu va avea cum sa respecte nuantele…. desigur vor fi in final parti cu nuante diferite in acest monument supus acum unor presiuni inacceptabile!!

    Va multumesc pentru apreciere.Am facut o solicitare oficiala prin care sa ni se explice ce inseamna “culori originale”-culorile asa cum fost construit între 1907-1908 de arhitecții orădeni Marcell Komor și Dezső Jakob, în stil secession (asa ar face nemtii) sau alta varianta.Va voi tine la curent.

  2. Dupa judecata mea “culori originale” presupune a se lucra dupa o poza color cat mai apropiata ca localizare in timp de momentul finalizarii lucrarilor (inainte ca praful sa modifice TONUL culorii care a fost aplicata initial)…ma indoiesc ca primaria sau colectionarii de prin oras detin FOTOGRAFII COLOR DIN 1908 … chiar daca ar detine[ fotografii color] de atunci ar fi si acelea alterate de vreme ( cred totusi ca fotografia color a aparut la ani buni mai tarziu)…oricum nici fotografia nu e o solutie pt ca trebuie luate in calcul multe elemente care pot altera tonul sau nuantele “culorii originale” cum ar fi : timpul de expunere ,diafragma, sensibilitatea peliculei la lumina, ca sa nu mai vorbim de pozitia soarelui pe bolta in momentul realizarii fotografiei [care nu avea cum sa fie realizata atunci pentru ca inca nu exista aceasta tehnologie]….asa ca scotand din calcul fotografia cel care va castiga licitatia nu poate decat sa isi aleaga un tablou frumos din anul 1908 care prezinta cladirea Vulturul Negru(respectiv aripa in cauza) si sa extraga procentele de culori +negru( care nu e culoare) pentru a veni cu o solutie(” culoare originala” ) decenta

    • cu alte cuvinte sa “mearga pe mana unui pictor” din acea vreme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

42 − 34 =