Ne aşteaptă o nouă ordine mondială? Cea mai importantă Conferinţă de securitate se desfăşoară la Munchen


Ne aşteaptă o nouă ordine mondială? Este întrebarea cheie din Raportul de lucru al Conferinţei de securitate de la Munchen. O reuniune la care participă vicepreşedintele SUA şi şeful Pentagonului, cancelarul Germaniei, zeci de miniştri de Externe şi ai Apărării, precum şi importanţi analişti ai lumii. SUA trebuie să renunţe la ameninţările la adresa coeziunii UE, a fost unul din mesajele Berlinului.

Timp de trei zile, Münchenul devine centrul politicii mondiale. Se analizează în ce măsură este ameninţată ordinea mondială vestică, aşa cum o ştim. Temele centrale sunt viitorul relaţiilor transatlantice şi al NATO după alegerea lui Donald Trump, viitorul UE, relaţia cu Rusia, lupta împotriva jihadiştilor şi războiul informaţional.

Participanţii au la dispoziţie şi un document de lucru. Acesta se referă, între altele, la vulnerabilitatea democraţiilor liberale în faţa campaniilor de dezinformare şi la terenul câştigat de naţionalism în faţa globalismului. Prietenii noştri americani ştiu că tonul lor faţă de Europa şi faţă de NATO are un efect direct asupra coeziunii Uniunii, a spus ministrul german al Apărării.

Ursula Von Der Leyen, ministrul german al Apărării: “Germania trebuie să investească mai mult în securitatea internă şi externă, dar şi în dezvoltare. Aceste elemente merg împreună..spre final. Obiectivul nostru trebuie să fie acela de a înţelege dezvoltarea economică şi stabilitatea ca două feţe ale aceleiaşi monede.”

James Mattis, secretarul american al Apărării: “Relaţia transatlantică rămâne cel mai important bastion al nostru împotriva instabilităţii şi violenţei.”

Şeful Pentagonului a vorbit din nou despre împărţirea echitabilă a costului Apărării. Cum a făcut şi la reuniunea miniştrilor Apărării de la Bruxelles, unde a cerut ţărilor NATO să-şi suplimenteze bugetele dacă vor ca SUA să nu-şi reducă nivelul de implicare. Preşedintele Comisiei Europene a comentat la Munchen că Europa nu trebuie să cedeze în faţa cererilor SUA, apreciind că şi dezvoltarea şi asistenţa umanitară sunt componente ale securităţii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

40 − 37 =