Ne este mai foame după ce pierdem din greutate (2)

 

Un raport de cercetare norvegian a relevat daptul că reducerea aportului de calorii poate produce schimbări permanente în apetitul persoanelor obeze, făcându-le să consume chiar mai multe alimente decât înaintea dietei.

Participanții la studiu au fost supuși unui program de trei săptămâni orientate spre pacient care a oferit educație nutrițională, consultanță psihologică și exerciții fizice de rutină. Alte patru sesiuni de câte trei săptămâni au fost absolvite pe parcursul întregului program.

În timpul programului participanții au fost supuși unei diete moderat restrictive. Acest lucru înseamnă că au trebuit să consume cu 500 de calorii mai puțin decât ar fi necesar pentru a –și menține teoretic greutatea corporală. Restricțiile dietei au fost fixate în felul următor: va fi constituită 50% din carbohidrați, 30% grăsimi și 20% proteine.

În medie, pacienții au pierdut 5 kilograme doar în primele 3 săptămâni și o medie de 12 kilograme aproape de pragul de doi ani al programului. Dar atât după un an cât și după doi ani, pacienții au raportat că simt o senzație crescută de foame ca urmare a pierderii din greutate.

De ce? Pe de o parte, pe măsură ce corpul slăbește, nivelurile de ghrelin s-au majorat și au rămas la același nivel ridicat. Pe de altă parte, pe măsură ce pacienții au slăbit, energia necesară pentru funcțiile de bază, precum respiratul, mersul sau mâncatul s-au redus considerabil.

Iar rezultatul este o presiune crescută spre recâștigarea greutății pierdute de-a lungul timpului, făcând din eforturile de pierdere a greutății un efort zilnic permanent, au declarat cercetătorii. Descoperirile au fost publicate recent în Jurnalul American de Psihologie-Endocrinologie și Metabolism.

https://health.usnews.com/health-care/articles/2018-02-14/its-not-your-imagination-youre-hungrier-after-losing-weight

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 1 = 1