Neamtul zice, ca ceea ce alegi aia ai, cam asa si la noi si la greci

peisaj-din-santorini-grecia1

Filozofia democratiei germane spune ca “ceea ce alegi, aia ai” cam asa este la americani unde Obama canta mai bine decat conduce-vezi aici- dar  la noi si la greci lucrurile sunt foarte limpezi conform cestei zicale nemtesti.

Ca si Ponta, pe care noi singuri ni l-am ales de altfel, asa si Alexis Tsipras da cu stangu’ in dreptu’, inlocuind conditia de respectre a platii creditelor cu santajul si face o miscare populista anuntand ca va organiza un referendum privind acordul cu creditorii Atenei. Grecii, in consecinta, s-au trezit cu noaptea in cap sa scoata bani din bancomate.

Premierul grec Alexis Tsipras a anuntat vineri noapte organizarea unui referendum in Grecia pentru a se decide daca tara ar trebui sa accepte sau sa respinga un acord de salvare oferit de creditorii sai. Referendumul ar urma sa aiba loc in data de 5 iulie.

Analistii Credit Suisse apreciaza ca ar putea fi impuse controale ale capitalului, constand in vacanta bancara fortata sau limitari ale retragerilor de bani chiar incepand de luni iar Panagiotis Lafazanis, ministrul energiei si al treilea om ca importanta in executivul de la Atena a declarat ca grecii ar trebui sa dea o lovitura creditorilor printr-un “nu hotarat,”
Alpha Bank a oprit toate tranzactiile online, scrie The Telegraph.

“Poporul trebuie sa decida dincolo de santaj (…), referendumul va avea loc in 5 iulie”, a declarat primul-ministru elen intr-o emisiune televizata.
“Aceste propuneri, care incalca in mod clar regulile europene si drepturile fundamentale la munca, egalitate si demnitate, arata ca scopul unora dintre parteneri si a unor institutii nu a fost acela de a oferi un acord viabil pentru toate partile implicate, ci o posibila umilire a unui intreg popor”, a mai adugat Tsipras in cadrul emisiunii.

Premierul grec afirmase deja vineri ca refuza “ultimatumuri si santaje” in Uniunea Europeana, pe fondul presiunilor imense pentru acceptarea unui acord cu creditorii sai, UE si FMI, pentru a evita intrarea in incetare de plati. Conform premierului grec, Atena va solicita o prelungire a acordului sau de salvare, care se incheie la 30 iunie, cu cateva zile in contextul in care urmeaza acest referendum.Alte detalii dupa zambet.

“Timp de sase luni, guvernul elen a dus o lupta pentru a termina cu rigoarea si pentru a gasi un acord viabil care sa respecte democratia. Am fost rugat sa pun in aplicare masuri de austeritate la fel ca guvernele anterioare (…) propunerile creditorilor exacerbau inegalitatile sociale, dereglau piata muncii, reduceau pensiile, cresteau TVA-ul la produsele alimentare si vizau umilirea unui intreg popor. Aceasta este o responsabilitate istorica care ne va decide viitorul tarii (…), in zilele urmatoare se vor lua decizii de care vor depinde generatiile viitoare”, a concluzionat premierul grec, Alexis Tsipras. Ce va fi, vom vedea intr-o saptamina, pana atunci sa zambim….

—————————————————————————————————————————————

regular_smile.…Un muncitor grec se plânge îngrijorat unui prieten despre condițiile la locul de muncă:
– Oare când va lua sfârșit criza ăsta!? Este groaznic la serviciu: şeful nostru vrea să muncim cât trei!… Avem noroc că suntem cinci angajați.

————————————————————————————————————————————–

La fel vineri seară, ministrul grec de Finanţe, Yanis Varoufakis, a declarat că Grecia şi creditorii săi au “datoria” de a ajunge la un acord în cadrul reuniunii Eurogrupului, care va avea loc sâmbătă, la Bruxelles. Potrivit MarketWatch, creditorii Greciei intenţionează prelungirea cu cinci luni a programului de salvare a Greciei şi furnizarea unor fonduri în valoare de 15,5 miliarde de euro. Publicaţia The Guardian a relatat că documentele au fost înaintate joi miniştrilor de Finanţe din zona euro şi vor fi analizate înainte de reuniunea de sâmbătă a membrilor Eurogroup.

Liderii eleni şi reprezentanţii Comisiei Europene, Băncii Centrale Europene şi FMI trebuie încă să cadă de acord asupra programului de reforme pentru deblocarea finanţării. Grecia mai mare de primit 7,2 miliarde de euro din programul de salvare în valoare de 240 de miliarde de euro. În lipsa fondurilor, Grecia riscă să nu poată plăti FMI datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 1 =