Nebunia fracking-ului din SUA a scazut prețurile la gaze, doar la furnizor, dar la consumator, nu

41406267

Datorită unei supraoferte pe piața mondială și a nebuniei fracking-ului din SUA, prețurile la gaze naturale au scăzut pe plan internațional într-un ritm rapid deja de mai mulți ani. La consumatorul final din Germania acest lucru nu se simte.

Mulți furnizori de gaze naturale din Germania nu permit clienților lor să resimtă prețurile puternic reduse de pe piața mondială. Astfel că aceștia au încasat cumulat în anul 2015 o sumă de 1,3 miliarde de euro în plus, se spune într-o cercetare a expertului energetic de la Hamburg, Steffen Bukold.

Consumatorii au ratat o economie medie de 132 de euro pe an.

Pentru anul 2016 furnizorii au anunțat ceva reduceri de preț mai semnificative. Chiar și așa, acestea au fost anunțate de doar 20% dintre furnizori. Consumatorilor le mai rămâne doar opțiunea de a compara periodic tarifele și chiar să schimbe furnizorul. În medie în fiecare regiune se poate alege dintre 65 de furnizori diferiți. Diferențele de preț pot fi chiar și 10 procente în cazul acelorași servicii.

Prețurile la gaze naturale au scăzut pe plan internațional de ani de zile, iar în Europa au scăzut din 2014 cu fix o treime. Motivul pentru supraofertă este, printre altele, boom-ul din SUA al metodei fracking. De acest trend consumatorii germani au profitat mult prea puțin, spune Bukold.

După evaluarea costurilor de producție pe bursă și a prețurilor de consum a furnizorilor de gaze, consumatorii finali au trebuit să achite în 2015 aproximativ 0,6 cenți în plus pe kilowatt-oră, deci cu circa zece procente mai mult decât prețul real. Acest trend s-a resimțit în special în regiunile Baden-Württemberg, Nordrhein-Westfalen și Schleswig-Holstein.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Gasversorger-kassieren-zu-viel-article16648911.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × = 16