Negocierile comerciale dintre EU şi SUA, ar trebui făcute negru pe alb

0,,17230504_302,00

Ministerul german spune că negocierile comerciale dintre EU şi SUA, ar trebui făcute negru pe alb
Germania ar putea beneficia de un acord de liber schimb între Statele Unite și Uniunea Europeană, dar negocierile trebuie să aibă loc mai transparent, altfel nu se va ajunge la nici un acord, apune ministrul german de finanțe Wolfgang Schaeuble.

Guvernul german vrea să continue negocierile comerciale numite Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP), în ciuda rupturii aprofundată între Berlin și Washington, în urma acuzațiile de spionaj proaspete, la adresa Statelor Unite.

“Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că este necesară mai multă transparență. În caz contrar, acordul nu are nici cea mai mică șansă în Parlamentul UE sau în statele membre”, a declarat Schaeuble Badische, citat de publicaţia Zeitung. “Convingerea mea este că Germania ar putea beneficia de un astfel de acord”, a declarat în ediția de marţi a ziarului.

Negociatorii s-au reunit la Bruxelles, pentru a șasea rundă de discuții în această săptămână, în speranța de a ajunge la un acord cândva anul viitor. Dar opinia publică, în cea mai mare economie din Europa a fost puternic împotriva înţelegerii, şi nu doar din cauza celor mai recente dezvăluiri de spionaj. Preocupările variază de la o lipsă de transparență în modul de negociere, la temeri că standardele de sănătate și siguranța produselor alimentare ar putea fi compromisă într-o potenţială afacere. Acestea includ, de asemenea, preocupările legate de un mecanism de soluționare a litigiilor, care permite companiilor să facă reclamații împotriva unei țări în cazul în care încalcă tratatul comercial. Unii germani o numesc “privatizarea sistemului juridic”, prin sustragerea de proceduri judiciare îndelungate.
Opinia publică conteaza, deoarece Parlamentul European trebuie să ratifice pactul și Germania are cel mai mare număr de membri în parlament.
http://www.nytimes.com/reuters/2014/07/14/business/14reuters-eu-trade-germany-usa.html?src=busln&_r=0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =