Nemții, cu poftă de cumpărături

8282de5f49a77022b1e09c0ad4a1641f

Predispoziția germanilor spre consum rămâne intactă. Mulțumită unor date pozitive de conjunctură, cercetătorii GfK atestă în continuare existența unei predispoziții spre consum.

Predispoziția germanilor spre consum s-a majorat din nou în primăvara acestui an. Cercetătorii de piață de la GfK din Nürnberg au declarat odată cu emiterea barometrului lor de consum pentru luna iunie că s-a înregistrat o creștere de 0,1 puncte față de luna precedentă. Cu acest al trilea plus consecutiv, s-a înregistrat de asemenea cea mai ridicată valoare din septembrie 2015. Experții se așteptau la o stagnare. Consumatorii se așteaptă, ca și până acum, ca economia Germaniei să se recupereze în continuare într-un ritm moderat, explică expertul GfK, Rolf Bürkl.

Chiar și mulțumită predispozițiie cetățenilor spre consum, produsul intern brut al țării de la începutul acesti an a crescut cu 0,7% și astfel mai puternic decât a făcut-o în ultimii doi ani de zile. Disponibilitatea acestora de a cumpăra chiar și bunuri scumpe, precum mobilă sau automobile a crescut din nou, conform studiului efectuat de GfK asupra unui eșantion de 2000 de cumpărători. Barometrul a urcat în mod corespunzător în luna mai cu 2,3 puncte la un total de 57,7 puncte, cea mai mare valoare din ultimele doisprezece luni. Pofta de cumpărături rămâne neîntreruptă, mai adaugă Bürkl.

Stabilitatea ridicată de pe piața germană a muncii oferă bazele pentru creșteri semnificative ale veniturilor. Această tendință este determinată și de recentul acord tarifar din industria de metale și electronică. Acesta prevede în acest an o creștere tarifară de 2,8%, precum și un plus de două procente în anul ce urmează. Consumatorii nu mai sunt însă la fel de optimiști precum în luna precedentă, ceea ce afectează așteptările față de creșterile salariale.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Konjunktur-befeuert-Konsumlaune-article17771236.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 × 1 =