Nemții mănâncă tot mai mult somon

5721670

Somonul este tot mai îndrăgit în rândul germanilor – 190.000 de tone au consumat aceștia anul trecut. Dar există noi probleme odată ce fosta delicatesă a devenit acum produs de larg consum.

Somon irlandez, somon afumat scoțian, somon bio, somon sălbatic. Este explicabil că, cu atât de puțin înainte de Crăciun lista de sortimente disponibile pentru somon să fie extrem de bogată. Prețurile pentru acest sortiment de pește variază pe pachet între 2 și 15 euro. Dar dacă veți privi pe aceste pachete veți constata că mare parte din somon provine din acvacultură. Iar pentru asta există un motiv. Pentru că somonul este pe lista de specii marine extrem de bine protejate.

În prezent există doar stocuri foarte reduse de exemplare sălbatice, explică Philipp Kanstinger la Centrul pentru Conservare Marină al WWF. De exemplu, în Finlanda și Suedia. Acolo efectivele din această specie sunt extrem de reduse. Ecosistemul acestor pești migratori a fost afectat prin defrișarea pădurilor și prin modificarea cursului apelor curgătoare.

Chiar și în Germania în prezent nu există nici un fel de stocuri viabile. Acolo somonul creștea mai demult în aproape toate râurile care se varsă în Marea Nordului și Marea Baltică.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Deutsche-essen-immer-mehr-Lachs-article16623416.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 3 =