NEXT,..AFRICA

 

  • 2-format43-1Următoarea oprire, Africa

Proteste în masă în Bangladesh, conflicte sângeroase în Cambodgia. Lucrătorii din industria textilă din Asia luptă împotriva condițiilor de muncă precare. Iar industria merge mai departe.

 

Exploatarea copiilor prin muncă, dependență totală, condiții inumane și ore suplimentare până la epuizare. În Germania sau Uniunea Europeană astfel de condiții de muncă cum sunt întâlnite pentru mii de muncitori și croitorese din Cambodgia și Bangladesh nu mai sunt posibile. Gravurile și opera dramatică scrisă de Gerhart Hauptmann “Țesătorii” stau mărturie mucitorilor din fabricile este germane de textile ce s-au răsculat la 4 iunie 1844 împotriva condițiilor proaste de muncă iar atunci a fost nevoie de intervenția armatei prusace. Protestele au escaladat rapid într-un conflict sângeros. Dar acum producția de îmbrăcăminte din Germania nu mai are importanță.

 

Caravana croitorilor a plecat de mult de acolo. În primul rând în secolul XIX aceasta a ajuns în Marea Britanie unde industrializarea avansată a permis producția la volume mai mari cu costuri mai mici. Astăzi cei mai mari producători sunt localizați în Asia. Istoria nu se repetă, ea continuă. În luna ianuarie a acestui an poliția din Cambodgia a tras în mulțimea de protestatari adunată în capitala Phnom Penh, ce a ieșit să ceară salarii mai mari. Patru oameni și-au pierdut viața. De asemenea, în Bangladesh s-au organizat proteste în masă deoarece în aprilie 2013 o fabrică de textile s-a prăbușit peste muncitori. Atunci peste 1000 de oameni au murit.

 

Marile lanțuri de magazine de textile se aprovizionează din Asia. Occidentul profită de hainele ieftine venite din acea zonă. Iar țările sărace sunt mereu în competiție una față de cealaltă pentru a deveni cea mai ieftină locație de producție. Ulrich Pfister, ce predă la Universitatea din Munster pentru Științe Sociale și Economice spune că industria de textile se mută mereu în cele mai sărace țări. Astfel că după evenimentele recente din Asia, este foarte posibil ca producătorii să își îndrepte atenția către Africa. Cu toate acestea, s-ar putea să mai dureze câțiva ani până ce piața africană a muncii va deveni atractivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

65 + = 67