. Nici o decizie în favoarea săptămânii de lucru de 28 de ore

Să muncească mai puțin pentru o perioadă lungă de timp – cerințele tarifare din partea sindicatului german IG Metall se lovesc de opoziția angajatorilor. Sindicaliștii spun că schimbările demografice trebuie să conducă la modele de lucru mai flexibile.

IG Metall cere o săptămână de lucru limitată la 28 de ore și în același timp creșteri salariale de șase procente. La fel ca și în urmă cu 33 de ani, când săptămâna de lucru de 35 de ore a devenit pentru prima oară subiect de discuție, angajatorii sunt extrem de iritați. Poate că ei nu au înțeles de fapt despre ce este vorba.

Cu siguranță că o săptămână de lucru de 28 de ore ar fi pe placul multor angajați. Dar cerințele actuale nu au legătură cu campaniile de sprijinire a familiei, cum se întâmpla în anii `50. Atunci era vorba despre muncă mai puțină pentru aceleași salarii. Astăzi este vorba despre libertatea angajatului de a alege cât de mult vrea să lucreze în anumite perioade.

Un program săptămânal redus trebuie să fie ceva care să vină înbeneficiul oamenilor. Pentru că IG Metall cere nu doar mai puțin lucru pentru aceeași bani, ci și mai multă flexibilitatea, pentru ca angajații să se poată ocupa, spre exemplu de copii sau bătrâni bolnavi. Iar cei 200 de euro lunar, care urmează să fie plătiți de angajator ca și supliment, nu vor face vreo diferență pentru mulți oameni. Nimeni nu se așteaptă ca marea majoritatea a angajaților să rămână acasă după implementarea acestei propuneri.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Mit-der-28-Stunden-Woche-ist-es-nicht-getan-article20078049.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 + 2 =