Nici un efect-Trump pentru economia americană

De câteva săptămâni se înfiripă un efect semnificativ al schimbărilor de la Casa Albă asupra unor indicatori economici, aceștia prezentând slăbiciune. Dar acest efect nu se poate resimți în economia reală. Nu există nici un motiv de îngrijorare, spun economiștii.

Economia SUA a pierdut semnificativ și surprinzător de mult din impuls după instalarea președintelui Donald Trump. Între lunile ianuarie și martie produsul intern brut a crescut cu o rată ajustată de 0,7%, după cum a anunțat Ministerul Comerțului de la Washington ca urmare a estimărilor preliminare. Aceasta este cea mai slabă creștere din ultimii șapte ani. Economiștii vorbesc despre distorsiuni statistice și avertizează că aceste cifre nu trebuiesc exagerate.

Trump a fost instalat în funcție pe data de 20 ianuarie, el fiind al 45-lea președinte al Statelor Unite ale Americii iar între timp a petrecut pe această poziție o durată de peste 100 de zile. Republicanul a anunțat că dorește să stimuleze tot mai mult piața muncii. De asemenea, el vrea să reducă presiunea asupra economiei prin reforme fiscale radicale.

Economia americană este în mod tradițional dependentă de consumatori. Pentru că, consumul reprezintă peste două treimi din întreaga putere economică. Cetățenii americani au cheltuit însă la începutul anului 2017 doar cu 0,3% mai mult ca și în perioada anterioară. La sfârșitul anului 2016 a existat o creștere de 3,5%. Oamenii de știință cred că iarna blândă este de asemenea o cauză a consumului redus. Pentru că americanii au trebuit să scoată din buzunar mai puțin pentru încălzire.

Chiar dacă alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA a sporit semnificativ dispoziția spre cumpărare a consumatorilor, în cazul datelor concrete preluate din teren, acestea prezintă puține semne că ar exista o dinamică mai bună în economie. Ca motiv pentru recuperarea slabă de conjuntură din punct de vedere istoric după marea criză financiară economiștii acuză motive fundamentale, precum creșterea slabă a productivității și îmbătrânirea populației active.

http://www.n-tv.de/wirtschaft/Kein-Trump-Effekt-fuer-US-Wirtschaft-article19815098.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 1 = 6