Nici un smartphone nu este cu adevărat waterproof

Chiar dacă smartphone-urile sunt certificate ca fiind rezistente la apă, acestea nu ar trebui introduse niciodată în mod intenționat în mediu lichid. Pentru că dacă există mici detalii defecte la sistemul de protecție, de cele mai multe ori utilizatorul are de suferit.

Pentru smartphone-urile actuale este o dotare standard ca acestea să fie “waterproof”. Producătorilor le place să promoveze acest lucru consumatorilor și astfel aceștia sunt convinși că vor putea face fotografii pe fundul bazinului sau atunci când merg la plajă. Amatorii de astfel de activități să se gândească de două ori înainte să scufunde dispozitivul, pentru că ar putea avea surprize.

Un sondaj realizat printre 5050 de clienți ai atelierelor de reparații telefoane mobile Clickrepair a arătat că există un număr mare de defecte provocate de apă chiar și în cazul telefoanelor certificate a fi rezistente. Cifre exacte există din punct de vedere statistic pentru doar pentru modelele actuale de iPhone și dispozitivele Samsung Galaxy S7. Astfel că în cazul iPhone 7 Plus există o pondere de 11% în totalul numărului de defecte, care au fost provocate de scufundare în lichid. În cazul Galaxy S7 creșterea este de nouă procente și Galaxy S7 Edge doar 6 procente. Cele mai puține defecte de acest tip au fost înregistrate în cazul iPhone 7.

Valorile nu înseamnă că un smartphone este mai rezistent decât altul. Cifrele pot să depindă foarte mult de diferitele obiceiuri ale unor grupuri de clienți sau a faptului că smartphone-urile de dimensiuni mai mari cad mai ușor din genți și buzunare. Este însă clar faptul că și smartphone-urile care sunt certificate ca fiind rezistente la apă, pot provoca surprize utilizatorului, iar urmările pot fi definitive. De cele mai multe ori un astfel de incident duce la pagube totale, spune șeful de atelier Erol Tasgin. Datele de pe dispozitiv pot fi salvate uneori, dar nu mereu. Pentru asta dispozitivul trebuie dus la atelier în acel mai scurt timp posibil.

Clienții care speră că producătorul se va face răspunzător pentru reparații, vor fi cu adevărat dezamăgiți. Pentru că garanția și termenii de utilizare prevăd de cele mai multe ori prevederi de exonerare a răspunderii în caz de accidente de acest fel. Astfel că, clienții trebuie să dovedească de obicei faptul că nu au fost încălcate condițiile prevăzute în certificare. iPhone 7, spre exemplu, este certificate conform IP67. Primul număr indică cât de bine este protejat terminalul împotriva prafului. Cifra 6 înseamnă că smartphone-urile sunt complet rezistente la praf, este cea mai mare valoare posibilă. Dar interesantă este a doua cifră. Aceasta reprezintă gradul de protecție față de introducerea în apă. Iar cifra 7 înseamnă “protecție pentru scufundare temporară”.

Pentru a se respecta certificarea, dispozitivul trebuie să fie scufundat în apă maxim 30 de minute și la o adâncime de maxim 1 metru. Unii utilizatori cred că acest lucru înseamă că va putea folosi telefonul pentru a face poze cu copii la ștrand sau chiar în bazin. Dar producătorii de telefoane ne induc în eroare, cei de la Apple precizează spre exemplu pe pagina lor de informații că aceste caracteristici au fost testate în condiții de laborator, foarte atent controlate. Acest lucru înseamnă, printre altele, că dispozitivul nu are voie să fie scufundat în orice alt tip de lichid decât apa. În afară de asta producătorul specifică, în ciuda certificării IP67, că iPhone-urile sunt protejate doar împotriva jeturilor de apă, iar protecția nu este permanentă în cazul utilizării normale. Apoi vine dușul rece pentru utilizator, pentru că garanția nu acoperă nici un fel de defecte provocate de lichide.

http://www.n-tv.de/technik/Kein-Smartphone-ist-wirklich-wasserdicht-article19968773.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 × = 54