Niciodată libertatea presei nu a fost atât de amenințată

Atacuri la adresa presei, informații false, represiune și triumful “liderilor forte” precum Donald Trump în SUA sau Recep Tayyip Erdogan în Turcia: “Niciodată libertatea presei nu a fost atât de amenințată”, trage un semnal de alarmă organizația neguvernamentală Reporteri Fără Frontiere (Reporters sans frontieres, RSF) în raportul său pe 2017, dat publicității miercuri, potrivit France Presse.

În clasamentul RSF privind libertatea presei pe anul acesta, România se clasează pe locul 46, între Taiwan (45) și Malta (47) cu o ”situație satisfăcătoare”.

Libertatea presei cunoaște o situație “dificilă” sau “foarte gravă” în 72 de țări (din 180 examinate), între care China, Rusia, India, în aproape toate țările din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și America Centrală, precum și în două treimi din țările africane. Harta lumii creionată de RSF este invadată de roșu (“dificil”) și negru (“foarte grav”).

Presa este liberă doar în 50 de țări din America de Nord, Europa, Australia și Africa de Sud, potrivit raportului.

Există “un risc mare de răsturnare” a situației în domeniul libertății presei, “în special în țările democratice importante”, avertizează RSF.

“Obsesia supravegherii și nerespectarea secretului surselor trag în jos multe țări considerate până mai ieri drept model: Statele Unite ale Americii (43, în scădere două locuri), Regatul Unit (40, în scădere două locuri), Chile (33, în scădere două locuri) sau Noua Zeelandă (13, în scădere opt locuri)”, indică raportul.

“Venirea la putere a lui Donald Trump în SUA și campania Brexit din Regatul Unit au oferit o cutie de rezonanță pentru ‘media bashing’ și știrile false”, deplânge RSF. Și “peste tot unde modelul omului forte și autoritar a triumfat, libertatea presei a scăzut”.

Au regresat de asemenea Polonia (54), care “sugrumă financiar” presa independentă de opoziție, Ungaria (71) lui Viktor Orban sau Tanzania lui John Magufuli (83).

În Turcia (155, în scădere patru locuri), președintele Recep Tayyip Erdogan a “trecut categoric în rândul regimurilor autoritare” pentru a deveni “cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii din mass-media”, denunță RSF.

Rusia lui Vladimir Putin (148) rămâne, de asemenea, ancorată în partea de jos a clasamentului.

În Asia, Filipine (127) câștigă 11 poziții datorită scăderii numărului de jurnaliști uciși în 2016, dar, estimează RSF, insultele și amenințările împotriva presei proferate de președintele Rodrigo Duterte sugerează ce este mai rău.

“Virajul democrațiilor este amețitor”, comentează Christophe Deloire, secretar general al RSF.

Șase din zece țări au înregistrat o înrăutățire a situației.

La fel ca anul trecut, pe primele locuri în clasament se află țările scandinave (Norvegia, Suedia, Finlanda, Danemarca), iar pe ultimele Eritreea și Coreea de Nord “unde să asculți un post de radio din străinătate poate duce direct în lagărul de concentrare”.

Printre cele 25 de țări unde presa este cel mai atacată — potrivit RSF — figurează Egipt și Bahrein, “închisori cu jurnaliști” în Turkmenistan (178), fostă republică sovietică din Asia Centrală, “una din dictaturile cele mai închise din lume” și Siria (177), țara cea mai periculoasă pentru jurnaliști. Aceștia sunt de asemenea amenințați în Uzbekistan, Azerbaidjan, Vietnam, Laos, Cuba, Sudan și în Guineea Ecuatorială.

RSF denunță cazul mai multor țări din Orientul Mijlociu, precum Iranul (165), care încarcerează jurnaliștii “cu zecile” și îi condamnă la biciuire, o pedeapsă practicată și în Arabia Saudită (poziția 168), cum a fost cazul bloggerului Raif Badawi, condamnat de asemenea la zece ani de închisoare.

Franța a trecut de pe locul 45 (în 2016) pe 39, dar RSF relevă un “climat violent și dăunător” cu atacuri verbale la adresa “mass-media mincinoase” în timpul campaniei prezidențiale, când a devenit normal ca jurnaliștii să fie insultați, apostrofați și fluierați la mitinguri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

× 7 = 35